De reflexen zijn laag-bij-de-gronds

23 February 2024, 13:22 uur
Columns
mainImage

Het is me weer opgevallen, dat sommige politieke partijen en hun lijsttrekkers niet van eigen kracht uit gaan, maar liever tegenstanders belasteren.

Verkiezingen

Na de landelijke verkiezingen begon voor Frans Timmermans de campagne voor de komende Europese verkiezingen. In zijn speech had hij het over het uitsluiten van één miljoen moslims en daarom sloot hij tweeëneenhalf miljoen kiezers op de Islam kritische PVV uit: een in mijn ogen typisch linkse reflex. De vrijheid van moslims werd hen ontnomen vond hij en hij gaf de schuld aan Geert Wilders, die al 20 jaar zijn vrijheid kwijt is als gevolg van islamitische onverdraagzaamheid.

Welke vrijheden moslims ontnomen werden liet Timmermans in het midden, maar een ieder die de Islam bestudeert weet dat vrijheid in die kringen een uiterst arbitrair begrip is. Een klein onderzoekje naar de vrijheid van andersdenkenden in Islamitische landen zegt de meeste mensen voldoende, maar Frans en zijn kameraden kijken liever de andere kant uit. (lees mijn stukje “de Mare methode”)

Belasteren

Zelf ben ik ook het slachtoffer geweest van de linkse reflex. Toen we Leefbaar Rotterdam oprichtten en een bedreiging gingen vormen voor de bestaande politieke elite van onze stad ging men niet uit van eigen kracht, maar begon het belasteren van Leefbaar Rotterdam. Ineens was ik – 32 jaar docent op een “zwarte school” – racist en extreem rechts. Op een dansfeest veranderde het portret van onze lijsttrekker langzaam in het portret van Adolf Hitler. Onze groen-wit-groene ribben (partijspeldje) werd een SS-rune genoemd. Ook zogenaamd objectieve media ging volop het orgel; we moesten ten koste van alles afgeremd worden. Het ging na onze overwinning overigens gewoon door. Onze kiezers waren misleide slachtoffers van extreem rechtse propaganda. Het feit dat we geen campagne hadden kunnen voeren werd genegeerd. Feiten verzwijgen en belasteren: dat zijn de reflexen.

Europese verkiezingen

Ik werd er weer volop mee geconfronteerd toen Geert Wilders na de dood van Aleksej Navalny plotseling de vriend van Poetin werd genoemd. Een historisch feitje werd opgeduikeld en uit zijn verband gerukt. Niet uitleggen waarom een linkse zegen bij de verkiezingen nuttig is, maar zo snel mogelijk tegenstanders belasteren en de app van Geert negeren, waarover hij over een barbaars regiem en een barbaarse daad spreekt.

Europa valt in extreem rechtse handen volgens Jetten en Timmermans. Dat blijkt uit al die domme kiezers in Europa, die zich massaal van de bestaande politiek hebben afgekeerd en niet traditioneel stemden.  

De PVV en de BBB van Caroline van der Plas zijn sterk polariserend volgens de voorman van de PvdA/GL, die zijn eigen observatie waarschijnlijk ziet in het kader van het linkse “bruggenbouwen.”

Ze gaan de Europese verkiezingen met hun vertrouwde reflexen: eigen standpunten verzwijgen,* feiten negeren en tegenstanders belasteren.  

 

* Ooit een oplossing gehoord voor het meest prangende Europese probleem: de massale instroom van gelukzoekers?