Voorburgs Dagblad | De emotie die politiek heet....
mainImage

De emotie die politiek heet....

26 mei 2021, 07:12 uur
Columns

Het was me wel weer een maandje rommelen in onze dorpse politiek. Met als resultaat dat de PvdA uit het college stapt. Volgens de PvdA heerste de emotie boven de politiek en het besturen van het dorp. Maar misschien is het allemaal emotioneel te veel geworden bij fractievoorzitter Streefkerk van deze partij.

Het vertrek van wethouder Nadine Stemerdink naar onze buurgemeente Voorschoten als burgemeester, heeft een politiek falen aan het rollen gebracht. Mooi was natuurlijk de open sollicitatie naar de wethouderspost. Een goede zet van de PvdA. Maar liefst 24 mensen solliciteerden naar deze functie. Alleen daarna ging het niet helemaal zoals men wilde.

Waarom werd er eigenlijk gekozen voor de kandidatuur van de Haagse Rabin Baldewsingh? Omdat hij zoveel jaar wethouder was? Maar uiteindelijk door zijn eigen partij in Den Haag op een zijspoor werd gezet! Moest dat niet al enige alarmbellen doen rinkelen.

Was er nu echt helemaal niemand binnen de PvdA met enig historisch besef m.b.t. de windmolen affaire? Heeft de PvdA geen leden in de wijken die hier last van hebben?  Dat kan niet? Zwegen zij allemaal tijdens de ledenvergadering toen Rabin werd voorgesteld?

En waarom iemand van buiten de gemeente? Niet verboden natuurlijk en dat kan ook wel eens goed zijn. Maar we zitten nog geen jaar voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Dan kies je toch als belangrijk gezicht iemand van uit onze gemeente? Of zou Rabin naar ons dorp verhuizen en lijsttrekker worden in maart 2022? Dat gelooft toch niemand.

Maar goed Rabin werd voorgedragen als wethouder. En al snel werd duidelijk dat politieke afwegingen niet in zijn voordeel gingen werken. Dat heeft naar mijn idee weinig met emotie te maken, maar meer of je vertrouwen hebt in deze persoon. Zijn verweer m.b.t. de windmolen was niet echt sterk. “Ik was het niet die het besluit nam”. Tja, het college spreekt toch met één mond Rabin, dus zo makkelijk kom je er niet mee weg. En dat kwam die ook niet, want 28 raadsleden van de 35 hadden geen vertrouwen in hem. Politiek geen vertrouwen, niet emotioneel heer Streefkerk. Het is veel te makkelijk om je eigen onkunde met het voordragen van een wethouder af te doen met een beschuldigend vingertje naar je coalitiegenoten.  “Rekenschap afleggen in plaats van afrekenen. Dat is de politieke cultuur die de PvdA voorstaat en die de basis vormt voor samenwerking”. Aldus de verklaring van de PvdA.

Nee de PvdA had zelf rekenschap moeten afleggen en het lef moeten hebben om te zeggen, ‘ja we hebben een fout gemaakt, Rabin is niet de juiste kandidaat. We zoeken verder’. Want mij maak je niet wijs dat er binnen onze gemeente geen geschikte kandidaat is te vinden. Ik ga geen namen noemen maar ik ken al vier mensen in ons dorp met een PvdA hart die erg geschikt zouden zijn voor deze functie. Niet dat ik weet of ze willen, maar bij die 24 sollicitanten zat er vast wel een dorpsgenoot bij die het kan.

Het is jammer. De PvdA vertrekt uit het college. Niet dat we daar veel van gaan merken in ons dorp. Maar het had hen gesierd als ze verantwoordelijkheid hadden genomen voor de burgers, de inwoners die hun vertrouwen ruim drie jaar geleden hebben gegeven. Verantwoordelijkheid om met een nieuwe wethouders kandidaat te komen. Niet de emotie de boventoon laten voeren van “ze willen Rabin niet, nou dan krijgen ze lekker niemand. Lekker puh!”

Paul Q van der Burg is een betrokken inwoner uit Leidschendam-Voorburg