mainImage

Calorieën tellen: waarom het onzin is!

14 juni 2022, 09:40 uur
Columns

Voor veel vrouwen geeft het een houvast: calorieën tellen. Natuurlijk zegt het wel wat: de hoeveelheid energie die een product bevat, maar uiteindelijk zegt het ook weer bijzonder weinig. Waar het om gaat is of een calorie voedingswaarde heeft of dat het een “lege calorie” is. Een voorbeeld:

Stel je eet 100 calorieën aan chips of je eet 100 calorieën aan avocado. Beide geven dezelfde hoeveelheid energie voor je lijf. Echter, chips heeft geen voedingswaarde, daar kan je lijf niets mee. Avocado daarentegen heeft veel voedingswaarde. Chips zijn lege calorieën, avocado heeft calorieën met voedingswaarde.

Chips, dus zonder voedingswaarde, bevat dingen die je lijf niet per sé nodig heeft. Het lichaam slaat de energie op ..

De energie (en voedingswaarde) van een avocado, daar kan je lijf wat mee. De voedingsstoffen worden verwerkt (je lichaam moet aan het werk) en gaat daar waar nodig is.

Dus waar de energie van chips grotendeels opgeslagen wordt, wordt de energie van de avocado al deels gebruikt en de voedingswaarde ook. Daarmee kun je dus nooit calorieën vergelijken. Afhankelijk van wat je eet, gebeurt er iets anders in je lijf.

Ga dus niet voor de hoeveelheid calorieën. Ga voor de kwaliteit van calorieën: neem degene mét voedingswaarde. Kwaliteit boven kwantiteit.

Nog een voorbeeld: Stel je eet een slagroomtaart; dat is meer dan voldoende calorieën voor de hele dag. Omdat het weinig voedingstoffen bevat, gaat je lijf toch vragen om eten; het wil voeding! Dus ondanks dat je veel calorieën eet ga je dus nog meer eten omdat je lijf dit aangeeft. Het werkt dus overeten in de hand.

Een laatste voorbeeld waarom calorieën tellen niet handig is. Een aantal producten bevatten erg veel calorieën maar zijn juist heel gezond.  Als je alleen naar calorieën kijkt zou je niet kiezen voor deze producten en dat is erg jammer. Ik heb het dan bijvoorbeeld over vette vis, allerlei soorten noten of avocado.

Samengevat: calorieën tellen is onzin. Ga voor calorieën met voedingswaarde! Eet smakelijk ;-)

Leuk dat je mijn column hebt gelezen! Wil je graag dat ik over een bepaald onderwerp schrijf? Mail dan naar [email protected] en wie weet is jouw onderwerp onderdeel van mijn volgende column.