ADO-Excelsior zonder vijandig publiek

5 June 2024, 15:15 uur
Columns
mainImage

Je kunt er achteraf van alles van vinden. Dat die twee rode kaarten in Breda nogal dom waren. Dat Marinus Dijkhuizen na de eerste van Lance Duijvestijn de deur meteen op slot had moeten gooien en iedere bal vanaf dat moment richting Pluto had moeten worden getrapt. Dat Excelsior in de thuiswedstrijd bij een 4-0 voorsprong niet in de arrogantiemodus had moeten schieten. Dat er zelfs bij 4-1 nog alle tijd en gelegenheid was om NAC tot capitulatie te dwingen. Ook hun verdediging leek namelijk verdacht veel op de weekaanbieding van Blokker: robuust vergiet van conisch roestvrij staal met geringde rand en handgrepen, ook voor het afgieten van al uw groente en spaghetti.

Maar nee, het mocht niet zo zijn en ouwe koeien moet je vooral laten dobberen. Het zij zo, Rotterdam heeft komend seizoen geen drie maar twee vertegenwoordigers in de Eredivisie. Wat zegt u, Excelsior keert net als FC Groningen na één seizoen alweer terug op het hoogste niveau? U hebt geestelijke bijstand nodig. Voordat de Woudesteiners – ik ben nog van de oude stempel – zich hebben herpakt, zijn we minimaal drie seizoenen verder. Om de eenvoudige reden dat de voetballers die boven de middelmaat uitstijgen, weg gaan. En wat er overblijft en uit de amateurs en de jeugd nieuw wordt aangetrokken, niet het niveau heeft om een rol van betekenis te spelen in de Kitchen Champions League, wat al een stuk minder niveauloos klinkt dan de Keuken Kampioen Divisie.

Negativisme is me vreemd, u kent mij, ik zie de zaken graag zonnig in. Bijvoorbeeld door te constateren dat er in de Eredivisie na de degradatie van Excelsior en Volendam niet meer op dat vreselijke kutgras – geen spelfout – hoeft te worden gevoetbald. Meer nog verheug ik mij op de twee confrontaties tussen Excelsior en ADO Den Haag. Er schijnen nog wat rekeningen open te staan, heb ik uit onbetrouwbare bron begrepen. Niet tussen de voetballers onderling, want beide ploegen hebben volgend seizoen totaal nieuwe selecties. Maar erbuiten. Want zowel dit jaar als in 2022 was het tussen beide supportersgroepen oorlog. En zand erover, alles vergeven en vergeten, daar hebben wij geen actieve herinnering aan? Nee, dan kent u de ware supporter anno 2024 niet.

Dus komend seizoen tweemaal spoedoverleg tussen de burgemeesters van Den Haag en Rotterdam en hun driehoeken. Tweemaal kuddes politie te paard bij het stadion, in de lucht begeleid door bang makende herrie producerende helikopters. Tweemaal anderhalf uur billen knijpen en hopen dat het aantal doden en vermisten beperkt blijft. Tweemaal op alle nieuwszenders in Europa en antireclame voor het Nederlandse voetbal.

Tenzij we tweemaal geen supporters van de bezoekende vereniging toelaten. Doen ze bij Ajax-Feyenoord al jaren. Geen centje pijn. Dus waarom niet ook op ons tweede nationale niveau zoiets proberen? Te beginnen bij de duels tussen ADO en Excelsior. Geen vijandelijke agressie, maar zoals het hoort een fijne sportmiddag. Laat de heren het binnen de lijnen maar uitvechten. Hoewel dat, met twee volkomen leeggelopen clubs, ook niet echt een feest zal worden. Dus, heren Van Zanen en Aboutaleb, zolang jullie er nog zijn: bel elkaar even op en regel het.