mainImage

Rijswijk is dodelijk. Stop nu....

6 mei 2022, 06:31 uur
Columns

Een tevreden roker is geen onruststoker. Gelukkig maar, want Rijswijkers roken massaal. Zonder uitzondering roken we in Rijswijk allemaal vier pakjes sigaretten per maand. Hoezo rookvrije generatie? Hier niet. Wij houden niet van opgeven, wij roken stug door. Wethouder Armand van de Laar gaat ons redden. Niet met accijnsverhogingen, maar met milieuzones.

De luchtkwaliteit in Rijswijk is verschrikkelijk slecht. Als gevolg daarvan gaan Rijswijkers mogelijk jaren eerder dood. Op zich niet gek dat de luchtkwaliteit hier slechter is dan bijvoorbeeld op de Veluwe. We wonen in de Randstad en onze gemeente ligt ingeklemd tussen drukke wegen.

De D66 wethouder wil met milieuzones iets doen tegen het massale meeroken van ons. Uit berekeningen blijkt dat we dankzij milieuzones straks allemaal 0,15 sigaretten per dag minder inhaleren. In het meest gunstige geval. En zelfs dan roken we nog steeds meer dan 3,5 pakje per maand. Dat is toch geen oplossing? Nee, milieuzones leveren vooral onduidelijkheid voor weggebruikers en extra kosten voor ondernemers op. We zijn hard op weg in Nederland om in elke gemeente andere regels te hebben. Een lappendeken van verschillende milieuzones.

Het is overigens wel zo dat we door de Rijswijkse milieuzones een paar jaar langer zullen leven. Maar ik vrees dat dit geen gezonde jaren zullen worden. Die drukke wegen liggen er straks nog steeds. Op die wegen rijden Nederlandse auto’s. En laat dat Nederlandse wagenpark nou net een van de oudste van Europa zijn. Niet zo schoon dus. Verder laat vieze lucht zich natuurlijk niet tegenhouden door gemeentegrenzen. De slechte luchtkwaliteit is geen Rijswijks probleem, het is een regionaal probleem.

Hartstikke goed bedoeld, maar lokale milieuzones laten ons niet stoppen met roken. Met zo’n non-oplossing accepteer je dat Rijswijk rookt. We blijven dé plek voor zuinige rokers. In Rijswijk bespaar je 4 pakjes per maand, kom erbij! Voor de niet-rokers zouden we langs onze wegen eigenlijk waarschuwingsborden met afschrikkende plaatjes moeten plaatsen. En wat is de volgende stap? Rijswijkers accijns laten betalen voor het gratis kettingroken? Een hernieuwde mondkapjesplicht? Liever maakt de wethouder gebruik van zijn contacten in de regio om met een echte oplossing te komen. Een regionale oplossing voor een regionaal probleem.

Disclaimer: Roken vergroot de kans op blindheid.