Pro Peace: dat ben jij toch ook?

13 May 2024, 16:29 uur
Columns
mainImage

Waarom had Hitler een hekel aan de Joden? Zo slim als de vraag van het kind is, zo dom is het antwoord van de oude man. Er is geen logische verklaring voor te geven. Jezus zou vermoord zijn door de Joden. De jood Jezus. Het zal, Hitler was gestoord. Hitler met zijn Jodenhaat.

Desondanks begint Jodenhaat wel weer steeds meer salonfähig te worden. De geschiedenis herhaalt zich nooit, maar rijmt altijd een keer. Als gevolg van de door immigratie veranderde samenleving en de oorlog in Palestina als lont in het kruitvat, kan een jood amper nog veilig over straat. Lang leve de vrijheid.

De geschiedenis heeft van het conflict tussen Israël en de Palestijnen een onbegrijpelijk zooitje gemaakt. Een clusterfuck met enkel verliezers. De wapenindustrie daargelaten. Belegt mijn pensioenfonds eigenlijk alweer in bommen en granaten? Kleine kinderen, feestvierders, onschuldige mensen zoals jij en ik. Onbeschrijflijk leed. Onbevattelijk voor ons, hier in het vrije Nederland.

Maar wat moet je dan als je vrij bent en in vrede leeft? Dan begin je je eigen sneue Facebook oorlogje tegen Amsterdamse studenten. Of vier je Koningsdag met een Palestinavlag. Of cancel je Lenny Kühr. Of desnoods het hele songfestival. De rode draad van deze acties van vroegere verzetshelden? Partij kiezen. Haat met haat bestrijden. Zo komen we er wel mensen. Zo komt die oorlog er wel. Er deugt niets aan alles of niets.

Ik haat de haat en ik denk jij ook. Ik gruwel van oorlog en ik denk jij ook. Ik eis dat er niemand meer sneuvelt door kogels betaald met mijn pensioeninleg en ik hoop jij ook. Ik ben pro peace en dat ben jij toch ook?