Voorburgs Dagblad | 'Zelf energiecoaches opleiden'

'Zelf energiecoaches opleiden'

mainImage

Onlangs organiseerde de Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg een avond waarin actieve inwoners elkaar informeerden over activiteiten om hun wijk en huis duurzamer te maken.  En waar organisaties hen bijpraatten over wat men zelf kan doen. Zo waren Duurzaam Den Haag, Avalex en het EnergieTeam uit Voorburg-west aanwezig om hun ervaringen te delen.

Doel van de goed bezochte avond was om actieve inwoners bij elkaar te brengen en om van elkaar te leren.  Die opzet is geslaagd, er waren veel vragen en er werd nog lang gediscussieerd. Voorzitter Marjan van Giezen: “Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg wil inwoners op weg helpen duurzamer te worden. Door zelf  adviezen en tips te geven, maar ook door hen in contact te brengen met anderen die al ‘s zoiets gedaan hebben. En natuurlijk bemiddelen we ook richting gemeente om hieraan ook een bijdrage te leveren.”

Er waren presentaties door de aanwezige organisaties, maar er werden vooral ontzettend veel vragen gesteld, en met elkaar in discussie gegaan.

Marjan van Giezen: “ik heb ontzettend leuke ideeën gehoord vanavond: het EnergieTeam Voorburg-west gaat zelf energiecoaches opleiden om mensen op weg te helpen. En wil ook energie gaan opwekken met de buurt. Duurzaam Den Haag werkt met 10 focuswijken waar ze echt naar de mensen toe gaan. Er komen deel-auto’s in de wijk. Er is een duurzaamheidsloket voor VVE’s bij de gemeente. Avalex heeft op verzoek van bewoners in Delft een wormenhotel neergezet, om GFT afval sneller te laten composteren. Kortom, er gebeurt heel veel, het is nu een kwestie van mensen met elkaar in contact brengen. En dat hebben we met deze avond gedaan, ik ben heel blij met de opkomst en het enthousiasme!”

Er waren gelijk al aanmeldingen van mensen die zo’n energiecoach wilden worden, en er werden voorbeelden gegeven van kleine stapjes die je ook in oude huizen gelijk kunt invoeren, zoals een ventilator in de conventorput. Veel enthousiasme was er ook voor het eerste coöperatieve zonnestroomproject in onze gemeente, op het dak van de sporthal De Cascade in Voorburg, zie ook www.zonoplv.nl. Heeft u ook een duurzaamheidsidee of een mooi voorbeeld? Laat het de Stichting Duurzaam weten.


Door: Stichting Duurzaamheid Ldam-Vbg | Foto: Ingezonden