Voorburgs Dagblad | 'Woningmarkt dreigt op slot te raken’

'Woningmarkt dreigt op slot te raken’

mainImage
Rob Schaart voelt zich thuis in Den Haag.

In 2018 betaalden kopers gemiddeld 287.300 euro voor een woning. Dit is 9,1 procent meer dan in 2017. Het is de grootste stijging sinds 2001. Tegelijk daalde het aantal verkopen met bijna tien procent.  Dit blijkt uit de cijfers die WONEN Makelaars uit Den Haag verzamelde van het Kadaster. In de eerste maanden van 2018 werd duidelijk dat de verkoopaantallen geen gelijke trend zouden houden met het topjaar 2017 toen 241.860 woningen werden verkocht. Uiteindelijk wordt 2018 afgesloten met een totaal van 218.500 transacties, 9,7 procent minder dan in 2017. Bijna 47.000 transacties vonden plaats in de provincie Zuid-Holland.

“De woningmarkt dreigt op slot te raken”, reageert Rob Schaart, eigenaar van WONEN Makelaars. “Mensen kunnen niet meer verder met hun leven. De doelgroep starters heeft het erg zwaar. Tevens is het lastig voor partners die gaan scheiden en zodoende  alleen in een veel te groot huis achterblijven omdat er geen kleinere en goedkopere alternatieven zijn. Nieuwbouwprojecten komen te traag van de grond door een stroperige samenwerking van alle schakels in de bouwketen. In Kijkduin worden prijzige appartementen als broodjes van de bakker verkocht. Daarnaast heerst er een ernstig tekort aan vakkundige arbeidskrachten in de bouw”.

Oplossingen

Wat zijn mogelijke oplossingsrichtingen? Rob Schaart: “Zorg dat jongeren meer interesse gaan tonen om in de bouw te gaan werken waardoor de noodzakelijke capaciteit gaat toenemen. Maak de opleiding aantrekkelijk. Ook is het belangrijk om jongeren en starters in specifieke nieuwbouwprojecten een woning aan te bieden met steun van de overheid. Dit is vergelijkbaar met de vroegere premie A woning met een leeftijds- en inkomensgrens qua toelatingscriteria. Tevens moet men hier dan een anti-speculatiebeding in opnemen voor een lange periode”.

Drukt bevolkt

Rob Schaart vindt dat de overheid en de makelaars in druk bevolkte gebieden, zoals in Den Haag en omliggende gemeenten, regels moeten maken dat als een woning verkocht wordt het uitsluitend voor eigen bewoning van toepassing is.  “Hiermee wordt voorkomen dat de multinationals en investeerders veel opkopen om vervolgens te verhuren aan buitenlandse werknemers”, aldus de ervaren Vastgoed-adviseur. “De Brexit kan de komende jaren ook nog een negatief effect genereren op de beschikbaarheid van betaalbare koopwoningen voor onze inwoners van een gemeente. Twintig bezichtigingen op 1 dag voor een koopappartement tussen de € 400.000 en € 500.000,-- (als voorbeeld) in de buurt van Den Haag Centraal zijn geen uitzondering. De particulier met weinig eigen middelen maakt in veel gevallen geen kans, aangezien wettelijk maximaal 100% gefinancierd mag worden”,

Doorstroming

“De bewoners in de regio Haaglanden hebben nu nauwelijks kans om door te stromen”, vervolgt Rob Schaart. “Dit zou de eerste prioriteit moeten zijn van de verantwoordelijke instanties. Geef de inwoners van Den Haag en de regio een kans om door te groeien zodat iedereen op zijn of haar manier verder kan in het leven. Wij als lokale makelaars moeten ons zich hiervan bewust zijn”.

 

 


Door: Bart Bakker | Foto: Dagblad070