Voorburgs Dagblad | Lees hier de tips voor lage energierekening

Lees hier de tips voor lage energierekening

mainImage

Lagere maandlasten wil iedereen, maar hoe zorg je ervoor dat je iedere maand weer minder kwijt bent aan je gas- en elektriciteitsrekening? Daar zijn een aantal simpele trucjes voor die jou mogelijk tientallen euro's besparen. Hier vind je een paar handige tips voor een lagere energierekening.

Zuinigere apparaten
Over het algemeen geldt dat oude apparaten meer energie verbruiken. Dat komt doordat oudere machines eerder zijn versleten en daardoor minder efficiënt werken. Bovendien zijn nieuwe apparaten vaak gemaakt met technologieën die ze zuiniger maken. Het loont dus om je oude koelkast, wasmachine of cv-ketel te vervangen. Een nieuwe cv-ketel is een eenmalige investering, maar je bespaart daarna iedere maand op je energierekening. Let vooral op het energielabel van je nieuwe apparaten. Je koopt het liefst een apparaat met energielabel A, want deze zijn het zuinigste.

Onderhoud je machines
Apparaten werken zuiniger wanneer je ze goed onderhoudt. Dat geldt bijvoorbeeld voor je vriezer. Deze moet je minstens één keer per jaar ontdooien, zodat de vriezer minder energie nodig heeft om de juiste temperatuur te bereiken. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig cv-ketel onderhoud in te plannen. Tijdens dit onderhoud stelt een specialist je cv-ketel goed af, waardoor deze zo efficiënt mogelijk werkt. Dit vergroot bovendien de veiligheid van de ketel, dus een onderhoudsbeurt mag je eigenlijk nooit overslaan.

Zet de verwarming een graad lager
In de meeste huishoudens staat de verwarming ingesteld op 21 graden. Dat is natuurlijk lekker warm, maar dit verbruikt ook veel energie. Overweeg eens om jouw verwarming een graad lager in te stellen. Voor iedere graad lager bespaar je gemiddeld vijftig euro per jaar. Doe een lekkere warme trui aan en koop een paar warme sloffen, zodat je de winter toch aangenaam doorkomt. Daarnaast is het ook de moeite waard om de verwarming helemaal uit te doen op plekken waar je weinig komt, zoals de badkamer, hal of wasruimte.

Haal stekkers uit het stopcontact
Veel apparaten gebruiken relatief veel stroom zonder dat je het doorhebt. Denk hierbij aan je televisie die de hele dag stand-by staat, of aan je magnetron die wacht tot het volgende gebruik. Haal de stekkers uit alle apparaten die je niet gebruikt. Doe dit ook bij de opladers van je telefoons, laptops en tablets, want deze verbruiken ook ongemerkt stroom. Wanneer je dit soort sluipverbruik voorkomt, bespaar je gemakkelijk tientallen euro's per jaar op je energierekening.


Foto: Ingezonden