Voorburgs Dagblad | De ambities van Marianne Straks (WoonInvest)

De ambities van Marianne Straks (WoonInvest)

mainImage
Marianne Straks

Marianne Straks is alweer ruim drie jaar bestuurder bij WoonInvest. In een interview met Voorburgs Dagblad blikt zij terug op het afgelopen jaar en belicht de ambities van de woningcorporatie die ruim 8700 woningen in beheer heeft. Van het totale woningenbestand van WoonInvest ligt zo’n twee derde in Leidschendam- Voorburg en een derde in Den Haag, onder andere in Leidschenveen en Wateringse Veld. Kortom, WoonInvest is voor duizenden inwoners een belangrijke speler in de lokale woningmarkt.

Vraag

"Er is nog altijd veel vraag naar woningen voor de middeninkomens’’, aldus Marianne Straks. "Dit heeft verschillende invloeden op de woningmarkt. We merken bijvoorbeeld dat deze huurders lang bij WoonInvest blijven. Dan stopt het huurdersaanbod aan de ‘voorkant’.  Samen met mijn collega Daphne Braal van Vidomes en wethouder Juliëtte Bouw kijken we daarom naar alle mogelijkheden als het gaat om het aanbod van sociale huurwoningen. Je moet op een slimme manier gaan bijbouwen. Tevens blijven we op zoek naar locaties. Ook willen we in 2019 een vijftal complexen verduurzamen’’.

Uitdaging

"Hier is vorig jaar bijzonder goed over nagedacht’’, vervolgt Marianne Straks. "Voor WoonInvest is dit een aansprekende uitdaging. We vinden het fijn als huurders meedenken als het gaat om duurzaamheid.  Hun suggesties beschouwen we als bijzonder waardevol. WoonInvest gaat starten om energiecoaches op te leiden. Een huurder die iets aan een huurder uitlegt, komt vaak goed over’’.

Vliethof

In het hart van oud-Voorburg, naast het park en aan de rand van De Vliet, wordt momenteel gebouwd aan WZH Vliethof, dat een thuis wordt voor ongeveer 90 mensen met dementie. Naar verwachting wordt de nieuwe locatie medio 2019 in gebruik genomen. WoonInvest is de ontwikkelaar van dit project. “We zijn bijzonder verheugd hoe dit project verloopt”, zegt Marianne Straks. “In het nieuwe woonzorgcentrum komt plek voor zo’n 90 bewoners met dementie. WZH en WoonInvest werken binnen dit project intensief samen. Het gaat om kwaliteit van wonen en zorg, waarin de wensen van de cliënt centraal staan.Het is mooi voor de lokale gemeenschap dat we de krachten hebben kunnen bundelen. Zo’n project geeft dan altijd veel voldoening”.

Dienstverlening

WoonInvest wil dit jaar haar dienstverlening naar een hoger niveau brengen. "Wellicht is dit een minder spannend gegeven voor de buitenwereld, maar we hechten hier veel waarde aan’’, zegt Marianne Straks. "We zijn hiervoor bezig met een digitaliseringsproject dat hard nodig was. Dit gaat ons in de toekomst helpen om efficiënter te werken en zodoende tijd over te houden en minder fouten te maken. Hierdoor gaat de kwaliteit omhoog. Tevens is de uitdaging om bepaalde huurdersprocessen te digitaliseren, waardoor mensen meer zaken online kunnen regelen. Dit bespaart hen kostbare tijd’’.

Wijkbeheerders

WoonInvest heeft begin dit jaar de huismeesters de functie een nieuwe naam gegeven, namelijk ‘wijkbeheerders’. Dit omdat zij de naam niet meer bij de werkzaamheden van nu vonden passen. Het technisch beheer van een woongebouw blijft belangrijk, maar er komen ook steeds meer vragen op het terrein van sociaal beheer. Denk aan inzet bij overlast, verloedering van de wijk en buurtpreventie-teams.

Plek

“Alle wijkbeheerders hebben straks een plek in de wijk”, reageert Marianne Straks. “Dat is echt nieuw, want huismeesters waren voorheen alleen in een beperkt aantal in de complexen actief. De achterliggende gedachte is dat we de leefbaarheid willen bevorderen. We merkten dat hier veel vraag naar was. In het kader van de WMO blijven steeds meer mensen langer thuis wonen.  Dit zijn kwetsbare huurders waar we nu ook een signaleringsfunctie voor hebben’’. 

Ontwikkeling

Tevens gaat WoonInvest dit jaar verder met de ontwikkeling van het Madeliefveld in Leidschenveen.  “We leggen voor dit complex een hoge duurzaamheidsambitie neer. We hopen dat de vergunningen snel gaan komen’’, aldus Marianne Straks. “We zitten weliswaar nog in de ontwikkelfase, maar dit project ligt nu op koers. Ook dat is het mooie aan ons vak. Als je merkt dat er zaken daadwerkelijk tot stand gaan komen, geeft dit veel voldoening.’’


Door: Bart Bakker | Foto: Wilmar Dik