Voorburgs Dagblad | Architectenrel eist nieuw slachtoffer

Architectenrel eist nieuw slachtoffer

mainImage

Het kabinet is achter de schermen op zoek naar een nieuwe architect voor de renovatie van de Tweede Kamer. De Rotterdamse toparchitect Ellen van Loon, van het beroemde bureau van Rem Koolhaas, wordt binnenkort op een zijspoor gezet, schrijft het AD.

Eerder dit jaar werd de architect van de renovatie van de Eerste Kamer al aan de kant gezet. Dat nu óók die van de Tweede Kamer haar leidende rol kwijtraakt, is een pijnlijke nederlaag voor het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) van staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken. Het RVB haalde de twee toparchitecten in 2017 met veel bombarie binnen.

Architect Van Loon wordt door Tweede Kamerleden beticht van ‘grootheidswaanzin’. Zo wil zij dat er een tropische kantoortuin in het parlement komt. Ook heeft zij bedacht om alle vergaderzalen in de Tweede Kamer te verplaatsen naar de begane grond, wat enkele miljoenen euro’s extra kost.

Om te voorkomen dat de renovatie van het Binnenhof - die volgend jaar moet beginnen en een half miljard euro kost - vertraging oploopt, wordt met spoed gezocht naar een opvolger voor Van Loon. Dat wordt waarschijnlijk de 76-jarige Pi de Bruijn, die in 1992 tekende voor de nieuwbouw van de Tweede Kamer.


Door: ANP | Foto: ANP Foto