De facebookgroep “Bronovo moet Blijven” maakt zich ernstig zorgen over of er voldoende ziekenhuiszorg in Den Haag overblijft na de sluiting van Bronovo. Hieronder een bericht. De groep heeft vragen aan de Wethouder Zorg, jeugd en volksgezondheid, Den Haag, mevrouw Kavita Parbhudayal, gesteld. Ontstellend is haar antwoord waarin staat: “Ziekenhuisbeddenbehoefte in Den Haag valt buiten onze competentie”.
In een brief van 19 juni jl. aan de wethouder Kavita Pardhudayal stelde de Facebook-groep onder meer de volgende vragen:
Staat u achter het besluit van de Raad van Bestuur van HMC om Bronovo te sluiten en daardoor de ziekenhuiszorg in Den Haag af te schalen?
Heeft u de prognoses van HMC over de beddenbehoefte gezien en gecontroleerd?
Bent u het met die prognoses eens?
Welke maatregelen neemt de gemeente om te zorgen voor voldoende ziekenhuiszorg na eventuele sluiting van Bronovo?
Het Rode Kruisziekenhuis is ook al zo goed als verdwenen. Heeft u zelf een inschatting gemaakt van de ziekenhuiszorgbehoefte in Den Haag op korte en lange termijn?
Kunt u ons daarover cijfers leveren?
De wethouder antwoordde daarop op 1 augustus 2019 dat zij in gesprek blijft met het HMC, maar ook met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Ze schrijft: “Ziekenhuiszorg is echter geen verantwoordelijkheid van een gemeente en zodoende heeft de gemeente Den Haag dan ook geen beleid hierop. Dus hierover is ook niets opgenomen in het coalitieakkoord. Ziekenhuiszorg is een landelijke aangelegenheid”. Bij het maken van keuzes rondom de organisatie van ziekenhuiszorg en de locatie waar deze vorm van zorg aangeboden wordt, zijn de Raad van Bestuur van het ziekenhuis en de zorgverzekeraars verantwoordelijk, aldus de wethouder.
De Facebookgroep reageerde daarop als volgt: “In de door u genoemde adviezen over de herstructurering van HMC eind 2018/begin 2019 is nergens de grote stijging van de Haagse bevolking (u bekend) in 20 jaar in aanmerking genomen (+ 100.000 inwoners). Daardoor is de inschatting van de ziekenhuisbeddenbehoefte en SEH-behoefte in Den Haag in de komende jaren volgens ons volledig onderschat. Dat u ons geen antwoord geeft op deze kernvraag, stelt ons zeer teleur en beschouwen wij als onbehoorlijk bestuur van uw kant. U kunt zich niet aan deze fout in de adviezen onttrekken en de verantwoordelijkheid daarvoor afschuiven. De ziekenhuiszorg en de acute zorg in Den Haag staan op het spel.”
Vraag is of de politieke partijen van Den Haag zich echt gaan inzetten om in ieder geval de vraag van de Facebookgroep te beantwoorden over de vermeende fouten in de rapporten die over de sluiting van Bronovo de facto beslissen.
De FB-groep Bronovo overweegt nu in haar strijd tegen de sluiting de internationale instellingen in Den Haag te enquêteren en om hulp te vragen. De Groep wil onderzoeken of zij zich realiseren wat de gevolgen voor hun ondernemingen zijn op onder meer bereikbare Eerste Hulp in Den Haag. Veel ex-patriates maakten gebruik van de SEH-vestiging van Bronovo die op 2 juli jl. zijn deuren sloot. In geheel Den Haag zijn nog maar 2 noodhulp-plekken over die voor Noord Den Haag (en Scheveningen en Wassenaar) lastig bereikbaar zijn.