Voorburgs Dagblad | Wethouder Juliette Bouw: 'Ik ben trots op dit IKC'

Wethouder Juliette Bouw: 'Ik ben trots op dit IKC'

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar


Het plan voor Integraal Kindcentrum (IKC) de Tol in Leidschendam ligt klaar. Wethouder Juliette Bouw: “Ik ben trots op dit IKC. Kinderen hebben hier straks alle ruimte hun talenten maximaal te ontwikkelen.” In het IKC krijgen basisschool de Wegwijzer en kinderopvang een plek.

In het IKC werken onderwijs en kinderopvang nauw samen. Zo kunnen kinderen van 0 tot 12 jaar naar één plek, waar zij alle ruimte hebben om te leren, te spelen, te ontwikkelen en elkaar te ontmoeten. De plannen voor het IKC komen voort uit het Integraal Huisvestingsplan 2015-2018.

Energieneutraal gebouw zonder gasaanluiting

Het gebouw is bijna energie neutraal. Het is goed geïsoleerd en heeft een fijn binnenklimaat. Met zonnepanelen wordt energie opgewekt. Het gebouw is één van de eerste bouwprojecten in Leidschendam zonder gasaansluiting.

Naast het IKC de Tol, wil de gemeente ook IKC Heeswijk en IKC de Trampoline realiseren. De gemeente is verantwoordelijk voor de huisvesting van basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs.

Extra budget nodig

Om te kunnen starten met de bouw is, in lijn met landelijke ontwikkelingen, wel meer budget nodig dan eerder voorzien. Redenen hiervoor zijn de stijgende bouwkosten, het extra budget voor parkeerplaatsen en de kosten voor duurzame en energie zuinige maatregelen. Het college vraagt de gemeenteraad het extra budget beschikbaar te stellen. Er is een extra krediet nodig van in totaal € 1.620.000 voor het bouwen van het schooldeel van het IKC en € 520.000 voor de kinderopvang. Omdat de kinderdagopvang organisatie deze ruimte van de gemeente gaat huren, krijgt de gemeente deze laatste investering terug via huurinkomsten.

 


Foto: Digitaal Dagblad