Wethouder blokkeert mediation Sijtwendepark

3 May 2019, 09:01 uur
Algemeen
mainImage
Veel bewoners bij het Sijtwendepark protesteerden

De Vereniging Vrienden Sijtwendepark (VVS) heeft in een eerder persbericht verheugd gereageerd op de bereidheid van de gemeente om via mediation tot een voor allen aanvaardbare oplossing te komen voor het bestaande conflict rond het park. Ter herinnering: de helft van het park is nu al voor honden verboden. De wethouder wil echter per se het rondwandelen, vaak van ouderen, met een los spelende hond in het andere deel ook verbieden door middel van de aanleg van een hondenkooi die 30.000 euro gaat kosten.

Echter meer dan 260 omwonenden en gebruikers van het park hebben zich verenigd om deze aantasting van het park en de onderlinge gezelligheid te voorkomen. Dit leidde uiteindelijk tot een beroepsprocedure bij de rechtbank, die is stilgelegd toen de gemeente bereid bleek om met twee vertegenwoordigers van de vereniging en twee vertegenwoordigers van 8 buurtbewoners naar een alternatieve oplossing voor het conflict te streven door middel van professioneel begeleide mediation.

Dure mediation over alles behalve over het conflict Bij de start van de gesprekken werden de deelnemers aan de mediation verrast met de mededeling dat wethouder Stemerdink, na ca tienduizend euro te hebben geïnvesteerd in de professionele begeleiding van de gesprekken, geen enkele intentie had om over het bestaande conflict met wie dan ook te overleggen: het gemeentelijke plan stond vast. Wel was er ruimte voor een gesprek over de “aankleding”, zoals de kleur van het hek dat de gemeente wil gaan bouwen. Bij de vereniging en de overige deelnemers was hier geen behoefte aan.

Hierover is verder ook niet gesproken. Over wat wel besproken is en welke concrete voorstellen zijn gedaan zou de VVS graag informatie verschaffen. Zo is de VVS bereid geweest pijnlijke concessies te doen door in te willen stemmen met een simpele en goedkope aanpak, die aansluit bij wat in vele andere parken in onze gemeente al wordt toegepast. De VVS heeft geen enkele reden om hierover iets te verbergen. De gemeente heeft echter als enige van de deelnemers vastgehouden aan een algehele zwijgplicht. De raad en de bewoners van onze gemeente zullen daarom over de inhoud van de gesprekken helaas in het duister blijven tasten, vooral ook over de rol die de gemeente heeft gespeeld bij het mislukken van deze “mediation”.

Beroepsprocedure en betrokkenheid van de Raad Wat blijft is de hervatting van de juridische procedures, die gelet op de opstelling van de wethouder, waarschijnlijk tot aan de Raad van State zullen blijven doorlopen. Gelukkig heeft het college toegezegd de uitslag hiervan af te wachten én vóór plaatsing van de hondenkooi de gemeenteraad in de gelegenheid te stellen te debatteren over nut en noodzaak van de kooi. De VVS hoopt dat de vele uitspraken van de gemeente over de wens naar betrokkenheid van burgers bij de beleidsvoorbereiding en -uitvoering in dat debat herkenbaar zullen zijn.

Veel openbare informatie, zoals de correspondentie rond de “mediation”, waarin verwachtingen zijn gewekt en het pleidooi van de VVS voor openheid, is beschikbaar op de website van de vereniging sijtwendepark.nl.