Schriftelijke vragen van de fractie van GroenLinks inzake de trage afhandeling van de Tozo-regeling in Leidschendam-Voorburg hebben tot een aantal antwoorden van het College geleid. GroenLinks vroeg zich overigens met name af hoeveel aanvragen voor financiele ondersteuning er nu daadwerkekijk wel of niet binnen vier weken zijn afgehandeld.
Het antwoord van het College luidde:
Tot nu toe zijn er 184 aanvragen binnen 4 weken afgehandeld. Daarbij is uitgegaan van de datum van aanvragen op de website van de gemeente. Het gaat onder andere om mensen die hebben aangegeven in acute geldnood te zitten. Welk deel van de aanvragen verder nog binnen deze termijn afgehandeld wordt, is afhankelijk van de snelheid waarmee de behandeltermijn wordt ingelopen.
Eind juni wordt de raad hierover geïnformeerd.
Kort samengevat gaat het door een combinatie van het vroeg online zetten van het aanvraagformulier, het grote aantal aanvragen in de eerste paar weken en de tijd die het kost om de organisatie neer te zetten, voor een groot deel van de aanvragen waarschijnlijk niet lukken om deze binnen 4 weken af te handelen. Deze conclusie vraagt om een nadere uitleg.
Ondernemers konden 4 weken voordat de Tozo officieel inwerking trad een aanvraag indienen op de website van de gemeente. In die eerste 4 weken is 94 procent van het totaalaantal aanvragen tot nu toe binnengekomen. In diezelfde 4 weken moest de complete Tozo-organisatie nog worden opgebouwd. De beoordelingscriteria vanuit het Rijk waren nog niet zeker. Zo bleek dat meer informatie van ondernemers opgevraagd moest worden.
Ook was de benodigde capaciteit nog niet beschikbaar, moesten werkinstructies worden gemaakt en nieuwe medewerkers worden ingewerkt.
Een organisatie van deze omvang neerzetten op afstand kost tijd. Ondertussen liep de behandeltermijn op. Inmiddels staat de organisatie en wordt er met ongeveer 70 medewerkers alles aan gedaan om de behandeltermijn te verkorten. Wanneer dit lukt is op dit moment nog niet met voldoende zekerheid te zeggen.