Waarom draaiden ambtenaren 180 graden?

21 March 2019, 09:37 uur
Algemeen
mainImage
De Opstandingskerk aan de Rembrandtlaan met daarnaast het woonzorgcentrum Het Anker

Voorburgs Dagblad is een journalistiek onderzoek begonnen naar de gang van zaken rond de verkoop van de Opstandingskerk aan de Rembrandtlaan, waar tot verbazing van veel inwoners opeens een kinderdagopvangorganisatie in komt te zitten. (Zie ook elders in deze krant). Zij vrezen een enorm parkeeroverlast. Wethouder Jan Willem Rouwendal (SGP- Christen Unie) heeft inmiddels vragen van D66 moeten beantwoorden. Naast het feit dat directies van andere kinderdagopvangorganisaties aangeven nooit geweten te hebben dat de Opstandingskerk te koop was, is er ook het aspect van de veiligheid. In 2014 lagen ambtenaren er bijna wakker van als er kinderen op een hogedrukgasleiding zouden spelen en werd afgeraden om een vergunning aan te vragen. Anno 2019 zijn dezelfde ambtenaren opeens 180 graden gedraaid. Wat is er achter de schermen gebeurd? 

Bronnen rondom het College bevestigen dat de zaak uiterst precair is geworden. D66 heeft inmiddels ook antwoorden op de vragen gekregen met betrekking tot de veiligheid. De vragen en antwoorden luiden als volgt. 

In de berichtgeving wordt ook veronderstelt dat een lokale kinderopvangorganisatie 5 jaar geleden zich wilde vestigen op betreffende locatie, maar door de hoge risico’s van een aanwezige hogedrukgasleiding is hen dringend geadviseerd geen vergunningsaanvraag in te dienen. Dit opmerkelijke bericht bereikte D66 eerder. Is deze (en eventueel andere potentiële-) kinderopvangorganisatie actief op de hoogte gesteld van een mogelijkheid tot inschrijving om zich eventueel te vestigen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wanneer en op welke wijze is dit gebeurt?

Antwoord
Er is inderdaad eerder een aanvraag vooroverleg behandeld voor het vestigen van een kinderdagopvang nabij de Opstandingskerk. Dit ging echter niet om de zelfde locatie, maar om een pand direct langs de hogedruk aardgasleiding die onder de straat loopt.Bij het beoordelen van de vergunningaanvraag is indertijd advies ingewonnen bij de Veiligheidsregio Haaglanden. De gasleiding geeft namelijk een klein risico op calamiteiten. De veiligheidsregio heeft de situatie beoordeeld en geadviseerd op deze specifieke plek geen kinderdagverblijf te vestigen. Dit advies is teruggekoppeld aan de aanvrager waarna deze heeft afgezien van een daadwerkelijke
vergunningaanvraag. Bij het beoordelen van de vergunningaanvraag van Compananny is opnieuw advies ingewonnen bij
de Veiligheidsregio Haaglanden. Voor de Opstandingskerk heeft de Veiligheidsregio een aantal maatregelen voorgesteld waardoor het risico verkleind wordt. Deze maatregelen zijn als verplichte voorwaarden opgenomen in de vergunning. Het college heeft vervolgens geconcludeerd dat met deze maatregelen het aanvaardbaar is om op de locatie Opstandingskerk een kinderdagverblijf te vestigen.
Zoals vermeld bij het antwoord op vraag twee was er vanuit de gemeente geen mogelijkheid tot inschrijving. Ook was er voor de gemeente geen aanleiding eigener beweging andere kinderopvangorganisaties actief te informeren over de verkoop van de Opstandingskerk.

Vraag 4
Wat is de status van de genoemde hogedrukgasleiding? Is deze daadwerkelijk aanwezig en welke risico’s brengt deze met zich mee voor de bewoners van Het Anker, de bezoekers van de Opstandingskerk en de kinderen van de te realiseren kinderopvang?

Antwoord
Het risico dat er iets met de gasleiding gebeurd is zeer klein. Bovendien wordt er door alle betrokken partijen naar gestreefd om dit risico verder te beperken. Bekend is dat de kans op een calamiteit eigenlijk vooral optreedt bij werkzaamheden aan of in de buurt van de leiding. Omdat de gemeente altijd toestemming voor deze werkzaamheden moet geven, kunnen specifieke eisen gesteld worden.
Aan de vergunning voor Compananny is de voorwaarde verbonden dat tijdens grondwerkzaamheden het kinderdagverblijf niet mag worden gebruikt. Bij bestaande situaties zoals Het Anker bestaat geen wettelijke basis om andere maatregelen op te leggen. Bij nieuwe situaties heeft de gemeente wel de mogelijkheid om af te wegen of het risico aanvaardbaar is en of specifieke maatregelen noodzakelijk zijn om het risico te verkleinen.

Risico

Opvallend in de antwoorden van wethouder Jan Willem Rouwendal is dat er wel degelijk een risico aan de hogedrukgasleiding is verbonden. Er wordt weliswaar gesproken over een klein risico, maar er is dus sprake van een risico. Bronnen bevestigen inmiddels dat de wethouder heeft aangegeven dat bij werkzaamheden de kinderdagopvang dicht moet. De ouderen uit het Anker kunnen met hun rollator en rolstoel echter wel gewoon zich blijven voortbewegen. 

 

 


Door: Bart Bakker