Voorburgs Dagblad | Voorkom een vechtscheiding middels mediation

Voorkom een vechtscheiding middels mediation

mainImage

Een echtscheiding is zeker geen pretje, maar soms kan het uitlopen tot een ware vechtscheiding. Dit is iets dat eigenlijk voorkomen moet worden. Hiervoor kan een mediator gebruikt worden. Een mediation offerte aanvragen bij een scheiding is dan ook zeker een goed idee, alhoewel dit alleen mogelijk is als beide kanten willen. Anders zal een mediator niet kunnen helpen bij het makkelijker maken van de echtscheiding.

Mediation wordt ook wel echtscheidingsbemiddeling genoemd, maar kan voor veel doeleinden gebruikt worden. Officieel is mediation dan ook het oplossen van een geschil door de partijen zelf waarbij een onafhankelijke derde leiding neemt. Met andere woorden, alle partijen gaan om tafel met een mediator om ervoor te zorgen dat jullie in goed overleg tot bepaalde afspraken komen. De mediator is dan dus de onafhankelijke derde, hij/zij is hiervoor opgeleid en leidt de gesprekken om tot oplossingen te komen die aanvaardbaar zijn voor beide kanten. De mediator helpt ook bij het maken van zakelijke afspraken, terwijl hij/zij rekening houdt met de gevoelens van jou en jouw (ex-)partner. Over het algemeen zullen de gesprekken op neutraal terrein gehouden worden.

Mediation heeft een aantal voordelen. Allereerst zal de echtscheiding geen winnaar en verliezer hebben. Dit is niet het geval als jullie tegenover elkaar staan in de rechtszaal. De kracht van mediation is dus dat er geen verliezers zijn. Het is namelijk de bedoeling dat er een win-winsituatie ontstaat doordat er geprobeerd wordt om de problemen gezamenlijk op te lossen. Dit is natuurlijk voor beide partijen prettig, maar al helemaal als jullie ook na de scheiding nog met elkaar te maken zullen krijgen. Dit zal voornamelijk het geval zijn als jullie samen kinderen hebben. Het is dan van belang dat jullie na de scheiding alsnog samen door een deur kunnen.

Mediation is bovendien meestal goedkoper dan juridische procedures, terwijl het ook minder belastend is. Het is bij dit proces wel belangrijk dat de mediator goed is. Dit persoon moet zonder twijfel onpartijdig zijn, terwijl de mediator met diverse factoren rekening moet houden. Denk bijvoorbeeld aan dubbele agenda’s, maar ook de invloed van familie en vrienden op jullie.
 


Foto: Ingezonden