De mogelijke sluiting van het Veur Theater aan de Damlaan in Leidschendam is nog altijd een belangrijk gespreksonderwerp voor veel theater en toneelliefhebbers in Leidschendam-Voorburg en omliggende gemeenten. Het College geeft aan dat een zogenaamde Kwartiermaker, een soort van bemiddelaar, de beide theaters Ludens en Veur, tot een vorm van samenwerking moet gaan dwingen. Volgens ingewijden is deze missie bijvoorbaat kansloos, want de culturen van beide theaters lopen teveer uiteen. Daarbij is de relatie tussen beide besturen niet werkbaar. Het bestuur van Veur Theater zal dan ook zijn conclusies gaan trekken en de stekker eruit trekken. Er wordt hier in politiek opzicht met vuur gespeeld, want bij de naderende verkiezingen kan deze affaire de colaitiepartijen veel stemmen gaan kosten en ligt de weg open voor bijvoorbeeld oppositiepartij Gemeentebelangen. Het Veur Theater in de huidige vorm voelt als iets 'eigen' van de lokale gemeenschap.
Aan de andere kant moet het bestuur van Veur Theater veel meer aan fondsenwerving gaan doen. Het is aan wethouder Astrid van Eekelen (VVD) om dit uitermate lastige dossier tot een goed einde brengen. Als organisaties als Sport & Welzijn en de Woej miljoenen aan subsidie krijgen, waarom komt het Veur Theater er dan zo slecht vanaf? Van Eekelen voert weliswaar uit wat de gemeenteraad besluit, maar in electoraal opzicht gaat dit ten koste van haar beeldvorming. En als mensen niet met elkaar willen samenwerken, dan houdt het inderdaad op. Maar dan moet niet alleen Veur de dupe worden, maar moet er ook serieus naar maatregelen c.q. gevolgen voor Ludens worden gekeken.
Huidige wethouder Juliette Bouw (CDA) heeft een paar jaar geleden op het podium van Ludens gezegd dat zij verbaasd is over het salaris van de directie van Ludens. Ik was erbij en dacht: 'zo die durft, wat is hier aan de hand?' Deze uitspraak wekte weliswaar bij Ludens woedende reacties op, maar het is wel een interessante uitspraak. Hoe werkt zoiets dan? Hoe vaak zit Ludens eigenlijk vol en hoe is het met de bezettingsgraad? De theater-oorlog in Leidschendam-Voorburg duurt nog wel even voort. Een zogenaamde Kwartiermaker gaat hier geen verandering in brengen. Wie weet slokt Ludens het Veur wel helemaal op in het nieuwe beleid. Het Veur is overigens al een eind geholpen met 50.000 euro per jaar. Wie weet staan er wel investeerders op, of melden zich ondernemers om het theater in de huidige vorm te redden.
Miljoenen verdeeld aan subsidies terwijl een lokaal theater die halve ton niet krijgt. Er zullen allerlei besluitvormingen vooraf aan zijn gegaan, maar het is niet aan de burgers uit te leggen. Jammer en wat een enorm gezeur.....Een dieptepunt dat we dit vooralsnog met 'elkaar' in Leidschendam-Voorburg niet kunnen oplossen.
Bart Bakker is journalist van Voorburgs Dagblad
Door: Bart Bakker