Oppassen bij een duik in de zee (!)

16 July 2019, 07:54 uur
Algemeen
mainImage

In de zomerperiode gaan dagelijks honderden inwoners uit Leidschendam- Voorburg richting Scheveningen om daar op de stranden te vertoeven. Een behoorlijk aantal duikt vervolgens ook de zee in. Toch is het dan oppassen geblazen, want de stromingen zinn grillig en daardoor onvoorspelbaar. Vrijwilligers van de KNRM Scheveningen zijn de afgelopen week bijna dagelijks aan de slag gegaan voor calamiteiten op het strand of op zee.

Dinsdagmiddag werd een zwemmer net ten zuiden van de wandelpier bewusteloos door omstanders uit het water gehaald en gereanimeerd. Hij werd met het kusthulpverleningsvoertuig van de KNRM vervoerd naar de ambulance. Eenmaal bij bewustzijn werd hij met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Woensdag werd er ten zuiden van Scheveningen bij Kijkduin een onbekend zwart object gezien op circa 100 meter uit de kust, waarna de Kitty Roosmale Nepveu en de KHV-truck namen poolshoogte: het bleek een zeehond te zijn die nieuwsgierig was naar al de belangstelling.

Donderdagavond laat kreeg een zwemmer door een epileptische aanval problemen. Ze lag met haar gezicht in het water vlak bij de waterlijn. Een oplettende voorbijganger hielp haar en bleef tot de politie en de KNRM met de KHV-truck aanwezig waren. De vrouw werd met de KHV-truck naar de ambulance en vervolgens naar het ziekenhuis gebracht.

Vrijdagmiddag sloeg door het afbreken van een roer een catamaran om. De Kitty en de KHV-truck kwamen in actie. De zeilers wisten de catamaran weer overeind te krijgen en onder begeleiding van de Kitty voer de catamaran naar het strand. Daar werden de zeilers opgevangen door de KHV bemanning.

Zaterdagmiddag liep een Duitse toerist heupletsel op toen hij een verkeerde stap op het strand zette. Ook hier werd de hulp van de KNRM gevraagd om de man in de kuipbrancard naar de ambulance te brengen.

Zaterdagmiddag werd ook medewerking verleend aan de eerste testdag van het SurfTracer project. Het doel van dit project is om de veiligheid van de surfers te vergroten. Surftracer is een doorlopende test waarbij 50 wind- en kite surfers op zee real-time worden gevolgd via de KNRM Helpt app. Zo kunnen de surfers veilig het water op en zijn ze altijd zichtbaar en traceerbaar in geval van nood.


Door: Dagblad070