Ondernemers: duidelijkere aanpak corona

7 August 2020, 14:25 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland roepen het kabinet op duidelijkere landelijke maatregelen te nemen om een tweede coronagolf te voorkomen. De huidige maatregelen zijn niet eenduidig en effectief genoeg, en er moet meer ruimte zijn voor voorzorgsmaatregelen in plaats van beleid dat gebaseerd is op "exacte wetenschap". Ook hebben de ondernemers aanmerkingen op de manier waarop met de horeca wordt omgegaan.

De organisaties noemen een tweede golf "desastreus" voor de economie en vinden dat de maatregelen nog niet goed economisch zijn doordacht en een grotere rol moeten spelen in het anticoronabeleid. "Het zal honderdduizenden mensen hun baan kosten. Het Centraal Planbureau (CPB) rekent in dit geval op meer dan 1 miljoen werklozen in 2021 met een bloedbad aan faillissementen van bedrijven. Echt alles moet gedaan worden om dit te voorkomen", schrijven ze in een brief aan het kabinet.

Concreet willen de ondernemersclubs meer landelijke regie op het dragen van mondkapjes en snel duidelijkheid over de ventilatie van binnenruimtes, in het bijzonder kantoren. Ook moet er sneller getest worden, anders raken mensen ontmoedigd omdat ze dagen op de uitslag moeten wachten. Voor het openbaar vervoer willen de organisaties meer gerichte informatie om het woon- en werkverkeer beter over de dag te verspreiden. Verder moeten de maatregelen landelijk hetzelfde zijn als lokaal, zodat mensen zich niet gaan verplaatsen naar plekken waar de regels soepeler zijn.

De preventieve maatregelen moeten erop gericht zijn om besmetting te voorkomen. Daarom past het volgens de organisaties niet om de horeca als bron van besmetting te zien. "De cijfers wijzen op het tegendeel. Horeca-ondernemers werken juist zeer goed mee om besmetting te vermijden", schrijven ze.


Door: ANP