Voorburgs Dagblad | Muzikaal spektakel bij uitreiking Cultuurprijs

Muzikaal spektakel bij uitreiking Cultuurprijs

mainImage
Benjamin Herman en The Organ Grinder. PR Foto: Hilbert Krane Fotografie

De uitreiking van de Vliet Awards Cultuurprijs door cultuurwethouder Astrid van Eekelen aan het Erfgoedpodium Leidschendam-Voorburg was woensdag 12 februari een groot succes. Niet in de laatste plaats door de muzikale omlijsting die werd verzorgd door het Huygens Festival en Voorburg Jazz Culinair. Beide muziekfestivals - die elk jaar in het Huygenskwartier Voorburg plaatsvinden - brachten hun Amuses: het muzikale voorproefje van de hoofdfestivals later dit jaar.

(Foto PR/ Hilbert Krane Fotografie)

De Oude Kerk was voor de gelegenheid prachtig uitgelicht. De Poolse organist en pianist Maciej Wierzcholowski beet het spits af met de Parademars van Prinses Marianne die hij virtuoos op het Marianne orgel speelde. Op zaterdag 12 september zal deze veelzijdige musicus de Marianne vleugel in Museum Swaensteyn bespelen.

Daarna was het de beurt aan Up Jazz bestaande uit Paul Prins en Ron Lezer, twee gepassioneerde, toegewijde en ervaren jazzgitaristen. Zij speelden drie nummers uit The Great American Songbook, waarvan twee met de prachtige stem van Debora Hulskamp.

Op zaterdag 12 september staat in de Franse Kerk het kinder- en jeugdprogramma op de agenda van het Huygens Festival. In de Oude Kerk betoverden Joeri Jongeneelen en Julia Zuurbier, die samen Pop-up Dance vormen, het publiek met een deel uit hun dansvoorstelling Assepoes op muziek van Sergej Prokofiev.

Marcel Mulder, de presentator van de Vliet Awards Cultuurprijs, vroeg vervolgens stilte in de volle kerk. Dat was het moment waarop het Haags Hongaars Koor het publiek verraste door tussen het publiek het prachtige Avondlied van Zoltán Kodály in te zetten. Het Haags Hongaars Koor vormde de verbinding met de koren- en orgeldag van het Huygens Festival op zaterdag 12 september.

Na de pauze was het weer de beurt aan jazz. Voorburg Jazz Culinair had het trio Simio Jazz Trio bestaande uit Sergio Abdoelrahman (piano), Voorburger Tim van Emmerloot (drums) en Cas Jiskoot (bas), weten vast te leggen. Zij hadden op het Prinses Christina Concours zowel de publieksprijs, de persprijs als de juryprijs weten te winnen. Met hun optreden lieten ze zien dat ze die prijzen meer dan verdiend hebben!

Het klassieke deel van de avond werd afgesloten met een deel uit Lemniscaat van Simeon ten Holt, uitgevoerd door Robert Lambermont op vleugel. Zijn bijna hypnotiserende pianospel mistte zijn uitwerking op het publiek niet en hij kreeg terecht een groot applaus. Op vrijdagavond 11 september wordt Lemniscaat uitgevoerd op vier vleugels door het Rondane Kwartet waarvan Lambermont deel uitmaakt.

Wethouder Astrid van Eekelen reikte daarna de Vliet Awards Cultuurprijs (ontworpen door Frans Kokshoorn) uit aan Karlien Ritter die de prijswinnaar het Erfgoedpodium Leidschendam-Voorburg vertegenwoordigde. De avond werd perfect afgesloten met jazz door The Organ Grinder bestaande uit Bob Wijnen (Hammondorgel), Dan Nicholas (gitaar) en Mitchell Damen (drums) met als speciale gast saxofonist Benjamin Herman.

Voorburg Jazz Culinair vindt dit jaar van vrijdag 3 juli tot en met zondag 5 juli plaats. Het Huygens Festival 2020 is van vrijdag 11 tot en met zonder 13 september.


Foto: PR