Voorburgs Dagblad | Ministerie: gestrand? Bel eigen reisorganisatie

Ministerie: gestrand? Bel eigen reisorganisatie

mainImage

Mensen die in andere landen gestrand zijn door het nieuwe coronavirus wordt geadviseerd contact op te nemen met hun reisorganisaties als ze terug willen naar Nederland. Dat zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is niet de taak van het ministerie om gezonde reizigers terug te halen, maar gestrande Nederlanders kunnen wel bij Buitenlandse Zaken terecht voor advies.

Het is een ingewikkelde situatie, benadrukt het departement. De lokale autoriteiten zijn verantwoordelijk voor hoe er met quarantaine en terugreizen wordt omgegaan.

Buitenlandse Zaken is wel in nauw contact met de Holland America Line, de rederij achter de Westerdam. Dat cruiseschip is nu in Maleisië, en niet alle passagiers mogen van boord omdat er een vrouw besmet is met het coronavirus.

In ieder geval twee Nederlanders zijn in de buurt geweest van die 83-jarige Amerikaanse, aldus een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De vrouw maakte samen met de twee Nederlanders deel uit van een groepje dat naar Schiphol zou reizen, maar dat ging niet door nadat de ziekte bij de vrouw was geconstateerd. Als de twee Nederlanders op enig moment wel naar Nederland komen, worden ze hier opgevangen door de GGD, die gaat uitzoeken wat er precies is gebeurd en gaat kijken wat er nodig is, meldt de RIVM-woordvoerder.

Aan boord van de Westerdam, die donderdag aankwam in Sihanoukville in Cambodja nadat het schip door vijf andere landen was weggestuurd vanwege angst voor het nieuwe coronavirus, waren 91 Nederlanders. In Cambodja mochten ze voor het eerst weer van boord. Ter plekke zijn honorair consuls voor Nederlanders die assistentie nodig hebben.

Inmiddels is een aantal Nederlandse passagiers weer terug in Nederland. Met een aantal heeft de GGD al gesproken, met een aantal wordt nog contact gezocht. De GGD zal ook contact opnemen met de passagiers die nog moeten terugkeren in Nederland. Het ministerie houdt een vinger aan de pols over de situatie aldaar en onderzoekt hoe iedereen zo snel mogelijk kan vertrekken.

Vijf Nederlanders zitten nog aan boord van cruiseschip Diamond Princess, voor de kust van Japan. Woensdag 19 februari loopt de quarantaine voor die reizigers af. Over hun terugreis moeten ze contact opnemen met hun reisorganisatie.


Door: ANP | Foto: ANP