Voorburgs Dagblad | J.P. Van Eesteren ontmantelt oude EPO gebouw

J.P. Van Eesteren ontmantelt oude EPO gebouw

mainImage

“Gebouwen opblazen, dat gebeurt eigenlijk niet meer. Het spannende aan slopen, zit tegenwoordig veel meer in het proberen maximale waarde te halen uit datgene wat er gesloopt wordt: circulair slopen. En dus gebeurt slopen tegenwoordig zeer gecontroleerd. En op dit project zeker.” Aan het woord is Henk Vink, CEO van Vink.

Dit multidisciplinaire bedrijf uit Barneveld sloopt in opdracht van aannemer J.P. van Eesteren het voormalige kantoor van de Europese Octrooibureau (EOB) in Rijswijk, pal naast het gloednieuwe gebouw aan de A4.

Als een van de laatste onderdelen van de opdracht voor de realisatie van het nieuwe EOB-gebouw, wordt het oude neergehaald. Daarbij ontstaat onder andere plek voor de grote waterpartij die straks het nieuwe gebouw  zal omringen. Controle is het centrale thema bij het afbreken van het oude kantoor. De afstand tussen de 87 meter tellende kolos en het nieuwe, uit glas en staal opgetrokken, ranke kantoor is slechts 11 meter. “Er is hier dus letterlijk geen ruimte voor fouten of zelfs maar voor overlast”, aldus Patrick Gijzen, projectmanager van J.P. van Eesteren.

Het nieuwe 107 meter hoge EOB-kantoor, een ontwerp van Ateliers Jean Nouvel en Dam & Partners Architecten, kenmerkt zich door dubbele gevels met in totaal een oppervlak van 100.000 m² glas. Daarnaast zijn de medewerkers van EOB op 11 meter afstand van de sloop bezig met zeer geconcentreerd werk waarbij ze niet gestoord mogen worden. “We hebben daarom samen met Vink een uitgebreid en zeer gedetailleerd plan-van-aanpak gemaakt om deze sloop voor alle partijen tot een succes te maken.”

Voor de rest van dit artikel, ga naar: https://www.jpvaneesteren.nl/nl/actueel/j.p.-van-eesteren-ontmantelt-oude-eob-gebouw-op-steenworp-afstand-van-het-gloednieuwe

Foto’s: Bert Rietberg