Voorburgs Dagblad | Ingezonden: De afvalproblemen in Ldam-Vbg
mainImage

Ingezonden: De afvalproblemen in Ldam-Vbg

Foto Ap de Heus
12 augustus 2020, 20:21 uur
Algemeen

Dat Ap de Heus ook met deze temperaturen nog op jacht gaat naar afvalovertredingen is te prijzen. Zou best voor hem een betaalde part time-functie bij gemeente mogen worden. Vanochtend had ik waardering voor de Avalex-medewerkers die in grote hitte ons grofvuil kwamen ophalen. Het duurde overigens 1,5 week voor we aan de beurt waren. Gemeente bezuinigt erg op wat ze aan diensten wil afnemen van Avalex. 

Ze hadden ook nooit de gemeentelijke  wegbrenglocatie op grens Leidschendam/Voorburg moeten opheffen zonder in eigen gemeente een alternatief te hebben. De nieuwe wegbrengplek in Rijswijk werkt kennelijk niet. Niet iedereen heeft een auto om het daar heen te brengen. 

De opgeheven locatie van de werf brengt financieel veel gewin voor gemeente, maar ze zijn daar niet transparant over. Huizenbouw tot op de meter en met te weinig parkeerplekken, tuin en openbaar groen heeft prioriteit zonder integrale belangenafweging. 

Ik heb ook niet begrepen waarom de diensten van Avalex voor grofvuil werden stopgezet en daarna verminderd tijdens Corona-lockdown. Hun medewerkers hebben namelijk geen directe contactmomenten met publiek. In Zoetermeer zie ik bijv. deze uitwassen van dumpen van los afval niet.

Het experiment met een paar bakfietsen die wethouders Stemerdink en Van Eekelen demonstreerden voor het ophalen van zwerfafval door werklozen met uitkering, vond ik het zoveelste nutteloze primeurtje. Hoewel publicitair wel weer een momentje voor beide dames. Moet de bakfiets na bijv. een ijskast of matras te hebben geladen telkens direct naar Rijswijk om te lossen? Als je de inhoud van de capaciteit van de Avalex-vrachtwagen ziet, dan besef je dat een paar bakfietsen waanzin is. 

Het vuilnis op straat in onze gemeente  blijft actueel. Was paar jaar geleden niet het geval. Waarom zoeken ze niet naar de oorzaak van dit nu hardnekkige probleem? Ik vermoed dat er te weinig geld aan Avalex-diensten wordt uitgegeven. Dus een indirecte bezuiniging. Elke deelnemende gemeente kiest bij Avalex nl. zelfstandig wat ze voor pakket willen afnemen. 

Gemeente denkt het afvalprobleem te kunnen negeren en hobbelt naar de gemeenteraadsverkiezing die er over 2 jaar is. Een in hoofdzaak onervaren college van burgemeester en wethouders die hun vak al doende leert ten koste van de bewoners. Ook nauwelijks zichtbaar. Een tevredenheidsenquete naar functioneren van college en ambtenarij zou welkom zijn. 

Ik zie wel op straat  dat medewerkers van Avalex erg hun best doen en in een hoog tempo. Ook dat moet gezegd worden. Zij voeren een planning uit zonder daar inhoudelijk invloed op te hebben.

Naam en afzender bij de redactie bekend. 


Foto: Ap de Heus/ Voorburgs Dagblad