Voorburgs Dagblad | Herdenkingen op 4 mei in Leidschendam-Voorburg

Herdenkingen op 4 mei in Leidschendam-Voorburg

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar


In de gemeente Leidschendam-Voorburg worden op 4 mei drie herdenkingen gehouden. Deze herdenkingen vinden plaats bij het monument in Park Leeuwenbergh, bij het monument De Naald en bij het monument voor Vrede en Vrijheid in Park Sijtwende. Het vlaggenprotocol voor deze dag is: Vlag halfstok van 18.00 uur tot zonsondergang.

Monument in Park Leeuwenbergh

Om 13.30 uur begint de herdenking bij het monument in Park Leeuwenbergh, hoek Park Leeuwenberghlaan en Meidoornlaan in Leidschendam.

Bij deze herdenking is een grote colonne van de 13e Luchtverdedigings Batterij Ypenburg uit Venray en nabestaanden van de veteranen van de 13e Batterij Luchtafweer.

Muziekvereniging de Blaasbalgen speelt koraalmuziek bij het monument. Militairen van de 13e Batterij betrekken de erewacht. Om 14.00 uur twee minuten stilte gevolgd door het Wilhelmus. Kranslegging door burgemeester Klaas Tigelaar namens de gemeenschap en door de nabestaanden van de veteranen van de 13e Batterij Lucht afweer, de 13e Luchtverdedigings Batterij Ypenburg, Stinger Element Leidschendam, De Bewonerskring Park Leeuwenbergh en Middin. De burgemeester houdt ook een toespraak.

Monument De Naald

Om 17.45 uur betrekt de scoutinggroep van de Rijswijkse Meeuwen-Watergeuzen de erewacht bij het monument De Naald aan de Prins Bernhardlaan in Voorburg.

Om 18.00 uur is een korte herdenking en de kranslegging door burgemeester en wethouders.

St. Martinuskerk

Voorafgaand aan de gezamenlijke herdenking in Park Sijtwende organiseert de Raad van Kerken Leidschendam-Voorburg een eigentijdse dienst in de St. Martinuskerk, Oosteinde 56 in Voorburg. In de dienst staat ‘verzet’ centraal.

18.30 uur Aanvang van verstillende koormuziek door het 4 mei ensemble o.l.v. Wim Keijzer.

18.45 uur Aanvang herdenkingsdienst

19.25 uur Vertrek van de Stille tocht van de kerk naar het monument in Park Sijtwende.

Monument voor Vrede en Vrijheid in Park Sijtwende

De gezamenlijke herdenking vindt plaats om 20.00 uur bij het monument voor Vrede en Vrijheid in Park Sijtwende aan de Rodelaan in Voorburg. Vanaf 19.30 uur speelt muziekvereniging Forum Hadriani koraalmuziek bij het monument.

De scoutinggroep van de Rijswijkse Meeuwen-Watergeuzen betrekt de erewacht.

Om 20.00 uur twee minuten stilte gevolgd door het Wilhelmus. Burgemeester Tigelaar houdt een toespraak. Er wordt een gedicht voorgelezen. Kransen en bloemstukken worden gelegd door de burgemeester samen met enkele kinderen van de Emmaüs school. Verder leggen de Nederlands Israëlitische Gemeente Den Haag (N.I.G.) en de Liberaal Joodse Gemeente Beth Jehoeda (L.J.G.), het veteranencomité Leidschendam-Voorburg, de Raad van Kerken, het bestuur van het Rode Kruis afdeling Leidschendam-Voorburg en het COC een krans. Na de herdenking biedt de gemeente u een kop koffie/thee of fris aan bij Dekker’s Hoeve.

Herdenkingsconcert Oude Kerk Voorburg

Aanvang 21.00 uur, Sinds 2004 organiseert kamerkoor Voix Jolies het jaarlijkse Herdenkingsconcert op 4 mei. Dit jaar is het de 15e keer. Er is gekozen voor Ein deutsches Requiem van Joh. Brahms. Het belooft een bijzonder concert te worden.

De entreeprijs is 10 euro en omdat er veel publiek wordt verwacht, kunnen kaarten via mail [email protected] van te voren worden besteld. Aan de kerk zullen vanaf 20.30 uur nog kaarten te koop zijn tegen contante betaling. Voor meer informatie kijk op www.voixjolies.nl

 

 


Foto: Digitaal Dagblad