Eenzaamheid is een zwaar gevoel….

18 March 2019, 07:57 uur
Algemeen
mainImage
Ap de Heus
Alice Hooft (Midvliet) en de presentatrices Nagham Zakee, Enas Oudeh en Houda Ihzi.

Eenzaamheid is een zwaar gevoel…. Wie van ons kent het niet?’ Daarmee opende de Leidschendamse presentatrice Nagham Zakee afgelopen woensdag de 1e editie van het verhalenhuis in Leidschendam-Voorburg. Het programma werd geleid door drie presentatrices waaronder ook de Leidschendamse Houda Ihzi en de Rijswijkse Enas Oudeh

Het verhalenhuis in Leidschendam-Voorburg is een initiatief van De Stadscoalitie in samenwerking met Platform Economie Onderwijs en Arbeidsmarkt, Midvliet, MBO Rijnland en de gemeente Leidschendam-Voorburg. Bij binnenkomst werden de gasten verwelkomd door enthousiaste studenten van MBO-Rijnland voor wie het evenement onderdeel uitmaakte van hun examen.

Het Verhalenhuis Leidschendam-Voorburg creëert een plek voor ontmoeting. In onze drukke steden moet je overal kaartjes voor kopen of betalen. Waar kom je elkaar nog ongedwongen tegen? Opvallend was dat het Veurtheater vol zat met een uiteenlopende schare bezoekers: jonge mensen, buurtbewoners en nieuwe zowel als gevestigde burgers. In de filosofie van het Verhalenhuis is dit een kans: mensen kunnen met elkaar worden verbonden. Heel mooi om te zien hoe de medewerkers van de gemeente Leidschendam-Voorburg tijdens de ‘tafels van ontmoeting’ nieuwe verbindingen legden tussen vraag en aanbod, of het nu ging over werk of over eenzaamheid en oog voor elkaar.

De gasten konden proeven van de ambachtelijke Ethiopische koffie van Haimanot Belay en Hewan Teshome en kregen na een gevarieerd cultureel programma met Franse chansons en hip hop muziek, film, foto’s en verhalen in verschillende talen, en daarna een lunch voorgeschoteld uit de Afghaanse keuken van onder andere Shami Hamidi en Soraya Abdelli. Wethouder Rouwendal sloot de bijeenkomst af en was onder de indruk over de vele aanwezige talenten.

“Verhalenhuizen bieden een podium en een plek voor stedelijke ontmoeting zoals in het Rotterdamse Verhalenhuis Belvédère. Een vrije ruimte voorbij de commercie, waar buurt- en stadsgenoten op een ongedwongen manier kunnen samenzijn”, aldus Esseline van de Sande, initiatiefneemster van De Stadscoalitie.

Voor wie meer wil weten over de verhalenhuis traditie: Esseline van de Sande schreef recent in opdracht van het Rotterdamse Verhalenhuis Belvédère: Het Verhalenhuis als vrijplaats; Hier is daar, daar is hier. Te bestellen via:

http://www.belvedererotterdam.nl/te-koop-belvedere-essay2-door-esseline-van-de-sande/