Kinderdagopvang CompaNanny, dat van origine een Amsterdams bedrijf is, neemt een risico door veel geld te willen investeren in de Opstandingskerk aan de Rembrandtlaan in Voorburg. Er ligt nu een bezwaar van 111 pagina's bij de bezwarencommissie van de gemeente. Wat houdt dit precies in?
De werkwijze van de bezwarencommissie is gebaseerd op de Verordening commissie bezwaarschriften gemeente Leidschendam-Voorburg 2018. De werkwijze in vogelvlucht:
Als iemand het niet eens is met het besluit (bijv. weigeren bouwvergunning, weigeren bijstand, weigeren kapvergunning) van de gemeente, dan kan hij bezwaar maken. Dat bezwaar wordt voorgelegd aan de onafhankelijke commissie voor de bezwaarschriften.
De leden van de commissie voor de bezwaarschriften hebben moeten solliciteren, zijn niet werkzaam bij de gemeente en daarom in staat op basis van deskundigheid onafhankelijk een advies uit te brengen. De commissie houdt een hoorzitting waar de bezwaarmaker in de gelegenheid wordt gesteld zijn bezwaar toe te lichten. De gemeente krijgt bij die zitting de gelegenheid het bezwaar toe te lichten.
Na de zitting brengt de commissie advies uit aan de gemeente. De gemeente, vaak het college, neemt dan een besluit. Meestal wordt daarbij het advies van de commissie gevolgd, de gemeente heeft echter de mogelijkheid om van het advies te afwijken. Dat mag, maar dan moet de gemeente wel toelichten waarom er voor gekozen is het advies niet op te volgen. Aan de bezwaarmaker wordt de beslissing van de gemeente gestuurd samen met het advies van de commissie. De bezwaarmaker kan dus altijd zien of het besluit van de gemeente conform het advies van de commissie is. Als bezwaarmaker het niet eens is met het besluit van de gemeente, kan hij binnen zes weken na ontvangst van het besluit de rechter vragen zich uit te spreken over de zaak (beroep instellen bij de rechtbank).
Mocht CompaNanny de vergunning alsnog kwijtraken dan zijn zij al hun investeringen kwijt.
Door: Bart Bakker