mainImage

Blijvend eerbetoon Maduro en Van Oudheusden

Oude Tolbrug over de Vliet, gezien vanaf de positie waar tijdens de meidagen 1940 een op villa Dorrepaal gericht stuk pantserafweergeschut stond. Datering van 1947-01-08. Bron: Collectie Fotoafdrukken Koninklijke Landmacht
5 juli 2019, 09:38 uur
Algemeen

In 2020 leven we in Nederland 75 jaar in vrijheid. Dat vieren we ook in Leidschendam-Voorburg. D66-gemeenteraadslid Charlotte Bos stelde tijdens de raadsvergadering op 3 juli een blijvend eerbetoon voor. En wel voor reserve tweede luitenant George Maduro en de korporaal-ziekenverzorger Jan van Oudheusden. Zij hebben op 10 mei 1940 in de slag om vliegveld Ypenburg villa Dorrepaal heroverd via de Oude Tolbrug. Beiden zijn onderscheiden met de Militaire Willemsorde. Van Oudheusdens en Maduro’s heldendaad en de betekenis hiervan voor Voorburg is redelijk onbekend in onze gemeente.

Bos: "Ik ben heel blij met de toezegging van de burgemeester als voorzitter van de commissie, die alle activiteiten voor 75 jaar bevrijding voorbereidt. Hij zal dit verzoek meenemen naar het comité. En hij zal zorgdragen dat er (blijvende) aandacht zal komen voor Maduro en Van Oudheusden en de historie van de meidagen rondom Dorrepaal". 

Geschiedenis eren en ervan leren

Met dit voorstel wil Bos dit verleden eren en verbinden met heden en toekomst. Resultaat is een blijvende zichtbare herinnering aan WOII waarvan ook toekomstige generaties kennis kunnen nemen. De vorm kan bijvoorbeeld een bank met maquette en uitleg zijn die bij de Oude Tolbrug komt te staan. Of een muur met afbeelding en een QR-code die je kunt scannen om het verhaal af te luisteren.


Door: D66 Ldam- Vbg