Voorburgs Dagblad | Bewoners omliggende straten naar huis

Bewoners omliggende straten naar huis

mainImage

De bewoners van de Zacharias Jansenstraat10 en de Pasteurstraat 7 in Laakkwartier - straten die grenzen aan de Jan van der Heijdenstraat waar zondag een compleet pand explodeerde - mochten maandagavond weer naar huis. ''Ik begrijp heel goed dat het voor hun heel lang heeft geduurd'', reageerde burgemeester Pauline Krikke, ''maar ik heb bewondering voor hun geduld.'' Dertig bewoners van de Jan van der Heijden (en hun huisdieren) zullen nog een nacht in hotels moeten doorbrengen. Anderen zagen kans dit zelf te regelen bij familie.

''Maar we zullen hen blijven ondersteunen'', aldus Krikke. Ze worden onder meer geholpen door het Rode Kruis en Slachtofferhulp. De gemeente stelt per gezin een casemanager beschikbaar die hen begeleidt bij onder andere de schadeafhandeling. Er is ook een informatiepunt ingericht in de koffiekamer van Staedion in de Pasteurstraat. De verlaten huizen worden dag en nacht door de politie bewaakt.

Op dit moment inventariseert de gemeente de totale schade. Niet alleen de zichtbare schade aan het bewuste pand en de panden van de buren, maar ook de onzichtbare schade. Vanwege de instabiliteit van de omliggende panden is het totale woonblok ontruimd en is uit voorzorg gas en elektra afgesloten. Zowel bij Stedin als bij de meldkamer zijn overigens de afgelopen tijd geen meldingen geweest van een gaslucht in de Jan van der Heijdenstraat.