Voorburgs Dagblad | Besparen door je hypotheek af te lossen

Besparen door je hypotheek af te lossen

mainImage

Het is voor velen een droom die werkelijkheid wordt: de hypotheek zo snel mogelijk aflossen en direct meer maandelijks budget overhouden en de woning volledig als je eigen eigendom hebben. Het aflossen van een hypotheek is dan ook vaak een besparing. Maar waar moet je op letten en wat kan het je allemaal opleveren? We zetten wat interessante informatie voor je op een rijtje! 

1. Je hypotheek wijzigen
Om te beginnen kan het vroegtijdig aflossen van je hypotheek betekenen dat je de huidige structuur van je hypotheek moet wijzigen. Een risicovolle aflossingsvrije hypotheek verlagen biedt je bijvoorbeeld de mogelijkheid om meer en sneller af te betalen zonder dat hier specifieke boetes aan verbonden zitten. Dit maakt het sneller afbetalen een mooi alternatief voor de lage spaarrente.
 
2. Wat bespaar je?
Het aflossen van je hypotheek kan natuurlijk flink wat besparingen opleveren. Niet alleen wordt je hypotheekbedrag een stuk lager, maar je kunt hierdoor in veel gevallen ook in aanmerking komen voor een lagere hypotheekrente. Hoe meer je aan je hypotheek betaalt, hoe lager het openstaande hypotheekbedrag en hoe minder rente je uiteindelijk betaalt. Deze rente wordt namelijk grotendeels bepaald door de verhouding tussen de hoogte van je hypotheek en de waarde van je woning.
 
3. Makkelijker verhuizen
Het aflossen van je hypotheek geeft je ook meer mogelijkheden om te verhuizen met minder risico op een restschuld. Ideaal wanneer je al enige tijd op zoek bent naar een nieuwe woning.
 
4. Afbetalen door schenking
Wist je dat je jouw hypotheek ook een stuk sneller af kunt betalen met behulp van een schenking? Er geldt een schenkingsvrijstelling tot ruim 100.000 euro die je belastingvrij kunt schenken om je hypotheek sneller af te lossen. Houd natuurlijk wel rekening met het eerste punt: de kans bestaat dat je jouw hypotheek moet wijzigen om boetes voor vroegtijdig aflossen te voorkomen.
 
5. Wanneer niet aflossen?
Er zijn daarentegen een paar situaties in welke het beter is om de hypotheek niet vroegtijdig af te lossen. Denk hierbij aan een hypotheek waarbij de bank een boeterente rekent wanneer je meer aflost dan wat er in het contract staat, nadelige gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek of wanneer er sprake is van een spaar- of beleggingshypotheek of een bijleenregeling. Het is dan ook altijd aan te raden om eerst in gesprek te gaan met je hypotheekadviseur voordat je daadwerkelijke beslissingen neemt over het aflossen van je hypotheek. Zo kom je uiteindelijk niet voor onaangename verrassingen te staan!
 


Foto: Ingezonden