Voorburgs Dagblad | Beleggers en huurders balen van gemeente

Beleggers en huurders balen van gemeente

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De gemeenteraad van Den Haag is gisteravond met 29 stemmen voor en 12 tegen akkoord gegaan met een nieuwe huisvestingsverordening. Deze stelt een inkomenstoets verplicht in de particuliere middelhuursector. Met deze tijdelijke maatregel voor vier jaar wil de gemeente als eerste in Nederland de vastgelopen particuliere woningmarkt van 720 tot 950 euro weer op gang brengen.

Beleggers en particuliere verhuurders zijn niet blij met de volgens hen veel te rigoureuze en riskante maatregel om een huisvestingsvergunning verplicht te maken, zo bleek uit het aantal insprekers. Zij verwachten dat zij hun panden moeten verkopen als deze als gevolg van de nieuwe verordening niet meer genoeg gaan opbrengen. Investeringen zouden vastlopen met soms lange leegstand tot gevolg, zo waarschuwde een woordvoeder van de Haagse Vastgoed Societeit.

Vuurwerk was er even toen Martijn Balster (PvdA) wethouder Boudewijn Revis (VVD) en de coalitie ervan betichtte een 'segregatie-agenda' te hanteren. Een emotionele wethouder noemde dit 'beneden alle peil'. Balster weigerde echter een woord terug te nemen.

Hij herhaalde zelfs enkele keren dat de coalitie zich schuldig maakt aan segregatie: "Er is te weinig oog voor sociale woningbouw. In de meest kwetsbare buurten mogen woningen worden gesplitst, maar in het rijke Benoordenhout en Statenkwartier mag dit niet. De duurste wijken zet u dus op slot voor lagere inkomens." Revis wierp deze aantijging verre van zich.

Twijfel was er onder meer bij de Haagse Stads Partij of de Haagse Pandbrigade in staat is de nieuwe verordening te handhaven. De wethouder gaf toe dat er nu geen geld beschikbaar is om meer mensen aan te stellen bij de Pandbrigade. Hij zei wel toe jaarlijks te zullen bezien of er meer geld en capaciteit bij moet.

PvdA en ook CDA stemden uiteindelijk tegen, net als ondermeer de PVV.


Foto: Digitaal Dagblad