Voorburgs Dagblad | 'Asociaal gedrag dupeert inwoners Leidschendam'

'Asociaal gedrag dupeert inwoners Leidschendam'

mainImage

Na weken van vernieling, graffiti aanbrengend, brandstichting, drugsgebruik en handel, vervuiling, intimiderend gedrag en geluidsoverlast richt ik mij tot u ouders van deze rellende jongens / jong volwassenen. Spreek uw zonen aan op hun gedrag, het kan niet zo zijn dat zij boven de wet staan en geen enkel respect hoeven te tonen voor de Politie, Justitie, Gemeentelijke - en  persoonlijke eigendommen.

Het argument dat zij te hard door de Politie worden aangepakt naar aanleiding van de landelijke noodmaatregelen die door de Nederlandse regering zijn afgekondigd is volstrekt onaanvaardbaar. Anderhalve meter was en is nu nog steeds de norm en daar dien je je aan te houden. Als je door je eigen gedrag daarvoor beboet of gearresteerd wordt is dat nog geen vrijbrief om dan maar rellend, vernielend, intimiderend en brandstichtend door de wijken van Leidschendam te begeven, dit gaat veel te ver. Dat het niet vaststaat dat de brandstichtingen door de rellende jongeren zijn aangestoken, lijkt het er wel erg veel op.

Dat door dit asociale gedrag veel mensen financieel zijn gedupeerd is duidelijk, waarbij bedragen boven de 5000 euro eerder regel dan uitzondering zijn. Daarnaast hebben we het nog niet over de kosten van de hulpdiensten die voor rekening van de gemeenschap komen. Wat we zeker niet mogen vergeten, is de immateriële schade die bewoners oplopen door dit asociale gedrag. Denkt u hierbij aan slapeloosheid, stress, schrikken van geluiden, psychologische hulp, medicijnen enz. Het raakt mensen enorm hard en ik heb het helaas van dichtbij gezien en ervaren.

Vandaag was het gedrag van een aantal jongeren welke overdag in auto’s in een winkelgebied lachgas gebruikte, de bekende druppel om dit stuk te schrijven en met u te delen. De automobilist die ernaast wilde parkeren werd op niet misverstane intimiderende wijze duidelijk gemaakt dat zij daar niet van gediend waren en werd gesommeerd om de auto ergens anders te parkeren. Nadat de ballonnen leeg waren werden de auto’s gestart en vertrok men. Ik hoop dat u nooit meemaakt dat uw zoon een moeder met haar kinderen of een oudere met een rollator dood of zwaargewond rijdt. Het drugsgebruik, handel en daar mee gaande overlast neemt steeds extremere vormen aan. Denk dan niet aan de kleine lachgas ampullen die worden verhandeld en gebruikt maar denk aan professionele flessen welke door o.a. ziekenhuizen worden gebruikt. Ze worden zelf op bestelling geleverd waar je maar wil. Ook is er het sterke vermoeden dat diverse thuisbezorgers ook een graantje mee pikken van deze handel en niet alleen pizza’s bezorgen.

Dus ouders spreek uw zonen aan en wijs ze op hun verantwoordelijkheden. Normaal en fatsoenlijk gedrag maakt meer vrienden dan vijanden en kan op meer respect van de samenleving rekenen dan het huidige asociale criminele gedrag.

Ja, dit geldt voor elke bevolkingsgroep in onze samenleving, niemand uitgezonderd. Het argument met betrekking tot de ramadan wijs ik resoluut van de hand, aangezien dit een periode van bezinning is en dat je moet openstaan voor en denken aan je medemens. Er zijn immers bewoners waar de wekker om een uur of vier / vijf afgaat om te gaan werken, dus denk ook aan deze mensen, die hebben hun nachtrust hard nodig!

Voor alle bewoners van Leidschendam, mocht u iets zien, horen of overlast ervaren belt u a.u.b. de Politie (desnoods anoniem), zodat deze asociale criminele personen kunnen worden beboet of gearresteerd en voor de gemaakte schade kunnen opdraaien.

Een bezorgde wijkbewoner.

(Naam en adres bij redactie bekend)