Het apenlaboratorium in Rijswijk – een doorn in het oog voor dierenvrienden – moet per 1 januari 2020 het aantal dierproeven op apen stapsgewijs verminderen. Maar de dierenwelzijnorganisaties vinden die beperkende maatregel een druppel op de gloeiende plaat. Uit recente onderzoeksprojecten van Animal Rights en Een DIER Een VRIEND blijkt namelijk dat gezonde penseelapen in Rijswijk meerdere malen per week in de buik worden geïnjecteerd met opiaten om de symptomen van Parkinson op te wekken.
“De dieren verliezen gewicht, worden apathisch en zitten trillend in hun kooi. Dit kan echt niet meer,” aldus Robert Molenaar van Animal Rights. Uit de via een Wob-procedure verkregen stukken blijkt dat deze experimenten nog tot 1 januari 2023 lopen. In totaal worden 137 penseelapen gebruikt.
“De apen maken dagenlang ongecontroleerde bewegingen die ze niet kunnen stoppen. Hierdoor knallen ze in de hoeken van de metalen kooi waardoor ze zich kunnen verwonden,” aldus Geoffrey Deckers van Een DIER Een VRIEND.
Volgens Animal Rights en Een DIER Een VRIEND zijn deze dierproeven een doodlopende weg en kunnen de miljoenen euro's subsidie beter ingezet worden voor de ontwikkelingen van moderne dierproefvrije technieken. Naar schatting zijn sinds de oprichting van het proefdiercentrum 10.000 apen gebruikt in dodelijke experimenten.
Animal Rights en Een DIER Een VRIEND houden zaterdag 7 september 2019 een mars richting het apencentrum in Rijswijk. De dierenrechtenorganisaties werken samen aan sluiting van het proefdiercentrum en eisen een goed pensioen voor de opgesloten apen. Er worden 200 actievoerders in Rijswijk verwacht.