Aandacht voor laaggeletterdheid: Taalhuis helpt bij lezen en schrijven

6 September 2018, 12:00 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Vrijwilligers van het Taalhuis lieten vandaag bij de Bibliotheek aan de Vliet in Leidschendam aan wethouder Juliette Bouw zien welke initiatieven er zijn op het gebied van lezen en schrijven. De wethouder nam deel aan de leesclub, waarbij de deelnemers samen een tekst lezen en deze bespreken. Dit bezoek vond plaats in het kader van de Week van de Alfabetisering, waarin aandacht wordt gevraagd voor de 2,5 miljoen volwassenen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen.

Wethouder Juliette Bouw: ,,Een formulier invullen, een e-mail beantwoorden, geld opnemen bij een pinautomaat, ondertiteling van een film lezen, een folder van de apotheek lezen, een WhatsAppbericht beantwoorden, we doen de hele dag dingen die te maken hebben met taal. Maar wat nu als je niet voldoende kunt lezen en schrijven? Stel je eens voor hoeveel moeite je dan hebt met allerlei alledaagse activiteiten. Daarom vind ik het heel belangrijk dat er aandacht is voor het thema geletterdheid en voor de initiatieven op dit gebied.”

Taalhuis

Inwoners van Leidschendam-Voorburg die moeite hebben met lezen of schrijven, kunnen onder andere terecht bij het Taalhuis, een initiatief van de Bibliotheek aan de Vliet, met ondersteuning van de gemeente. In het Taalhuis is informatie te vinden over scholen en cursussen en is er materiaal om te oefenen met de Nederlandse taal. Ook houdt het Taalhuis twee keer per week een spreekuur voor iedereen met vragen over lezen en schrijven, is er een maandelijks Taalcafé en een leesclub en zijn er vrijwilligers om samen mee te oefenen. Het Taalhuis is toegankelijk voor iedereen die wil oefenen met lezen en schrijven. Voor meer informatie: www.bibliotheekaandevliet.nl/taalhuis

Taalakkoord

Bij laaggeletterdheid worden twee groepen onderscheiden: inwoners met Nederlands als eerste taal (NT1) en inwoners met Nederlands als tweede taal (NT2). Vooral in de NT1-groep is er veel ‘verborgen’ laaggeletterdheid. Deze groep is vaak wel goed in mondelinge communicatie en heeft zichzelf getraind om niet te laten zien dat zij moeite hebben met lezen en schrijven. De Gemeente Leidschendam-Voorburg sloot eerder dit jaar samen met Stichting Lezen en Schrijven, de Bibliotheek aan de Vliet, Vluchtelingenwerk, Fox AOB, MBO Rijnland, Stichting Welzijn Oud en Jong (Woej), Soroptimistclub Voorburg, Rijswijk e.o., MKB Leidschendam-Voorburg en Van Leeuwen Catering het Taalakkoord. Alle partijen spraken af ieder een actieve rol te vervullen bij het oplossen van dit probleem.