Voorburgs Dagblad | Team Bedreigde Politici in zonnetje gezet

Team Bedreigde Politici in zonnetje gezet

mainImage

Nietsvermoedend kwamen de negen leden van het Team Bedreigde Politici (TBP) van de politie-eenheid Den Haag dinsdag 4 februari naar de Tweede Kamer. Uit handen van Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib ontvingen zij de Team Award van de Stichting Waardering Erkenning Politie (WEP). 

´Jullie waken over dit huis, over onze veiligheid´, sprak Arib, namens de Tweede Kamer. ´De essentie van democratie is dat we altijd met elkaar het gesprek blijven aangaan, in plaats van geweld te gebruiken. Ik heb me altijd veilig gevoeld en dat komt omdat er mensen als jullie achter de schermen waken over onze veiligheid. Daar ben ik jullie dankbaar voor.´

In 2018 boog het TBP zich over 620 bedreigingen aan het adres van politici en andere personen die vallen onder het Rijksdomein. Daarvan heeft het Openbaar Ministerie er 362 als strafbaar beoordeeld. Dat is vier keer zo veel als in 2017 toen dit er 90 waren. Door het gebruik van social media neemt het aantal meldingen de afgelopen jaren meetbaar toe.

Politiechef Paul van Musscher van de politie-eenheid Den Haag, waar het Team Bedreigde Politici onder valt, zei dat je pas ervaart hoe belangrijk het is dat er een team voor je klaarstaat, als je bedreigd wordt. ´Je moet nooit onderschatten wat een bedreiging met je doet. Achter de functionaris schuilt altijd een mens, met een gezin en zijn directe omgeving. Dat een bedreiging wordt opgelost, zodat je weet waar deze vandaan komt, is heel belangrijk. Ik ben dan ook heel trots op dit team.´

Het TBP is opgericht in 2005, na de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh. Social media, waarop de meeste bedreigingen tegen politici geuit worden, werden in deze periode ook gemeengoed. Het team richt zich op strafbare bedreigingen tegen mensen in het Rijksdomein, zoals leden van de Eerste en Tweede Kamer, ministers, het Koninklijk huis en ambassadeurs. Omdat het team in Den Haag werkt, vallen lokale bestuurders uit gemeentes in de politie-eenheid Den Haag ook binnen de scope.

Op de site van het Openbaar Ministerie is meer info over het Team Bedreigde Politici te vinden.


Door: Politie | Foto: ANP