Voorburgs Dagblad | Politie roept hulp van inwoners in

Politie roept hulp van inwoners in

mainImage

op zaterdagavond 2 november werd een 31-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats na een inbraak in een woning aan het Stamkartplein in Den Haag aangehouden. Een groep jongeren die op het moment van de inbraak in de buurt waren heeft de verdachte kunnen tegenhouden toen hij wilde vluchten. Vervolgens hebben zij hem overgedragen aan de politie. De man bleek twee mobiele telefoons uit een woning te hebben gestolen. Op zondag 3 november werden twee 16-jarige jongens uit Zoetermeer aangehouden na een inbraak in een woning aan de Fats Wallerrode in Zoetermeer. Dankzij alerte buurtbewoners werden de twee verdachten door de politie aangehouden. Door de snelle actie hebben zij niks buit kunnen maken uit de woning.

De ervaring leert dat ieder jaar in de donkere herfst- en wintermaanden de kans op woninginbraken, overvallen en straatroven toeneemt. Vooral tijdens de feestdagen wordt extra vaak ingebroken. Daarom let de politie in deze donkere dagen extra op de veiligheid in jouw buurt. Door plaatselijk meer te surveilleren in de wijken, preventieve acties te houden, inbrekers, overvallers en straatrovers extra in de gaten te houden of door extra energie te steken in het opsporen van daders. Dit heet het Donkere Dagen Offensief.

Een woninginbraak heeft vaak grote impact. Zelf kun je ook veel doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van een woninginbraak. Bijvoorbeeld door degelijk hang- en sluitwerk aan te brengen aan jouw woning. Geef jouw huis altijd een bewoonde indruk als je weggaat: laat in en om het huis lampen branden, zet glazen op tafel en zet bijvoorbeeld de radio aan! Doe ramen en deuren dicht en draai deze op slot. Op internet vindt u veel tips. Kijk bijvoorbeeld eens op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl of www.politie.nl voor meer informatie.

Zie je een verdachte situatie? Bel dan direct met 112. Tachtig procent van de opgeloste woninginbraken wordt opgelost door de oplettendheid van burgers. Bedenk je achteraf dat iets toch wel vreemd was, bel dan 0900-8844. Het helpt al enorm als bijvoorbeeld het kenteken van een verdachte auto en/of het signalement van een verdachte persoon aan ons wordt doorgegeven.