Voorburgs Dagblad | Ook in toekomst legale wietteelt in Ldam-Vbg?
mainImage

Ook in toekomst legale wietteelt in Ldam-Vbg?

Afbeelding is niet meer beschikbaar
3 april 2018, 08:10 uur
112

In Leidschendam-Voorburg is de afgelopen weken een aantal (illegale) hennepkwekerijen opgerold. Desondanks mag, als er aan strenge regels wordt voldaan, over een paar jaar wiet worden geteeld. Er ligt hiervoor in de Tweede Kamer een concept-wetsvoorstel klaar. Liggen er voor weettelers en ondernemers in Leidschendam-Voorburg hiervoor nu wel of geen kansen?

Het experiment met de verkoop van legaal geteelde wiet gaat daarentegen wel gepaard met een voorlichtingscampagne over de risico's. Dat schrijft de Volkskrant op basis van het conceptwetsvoorstel dat de legale teelt mogelijk moet maken. Het experiment gaat vijf jaar en twee maanden duren en begint op zijn vroegst eind 2019.

Op de verpakking van de wiet zal de samenstelling staan, de hoeveelheid van de werkzame stof en een uitleg over de gezondheidsrisico's, aldus de Volkskrant. De telers die de wiet gaan kweken worden geworven via een openbare aanbesteding en de kweek vindt onder toezicht plaats. ,,Het gaat om een kostbaar product dat onder geen beding mag weglekken naar het criminele circuit", citeert de krant uit het wetsvoorstel.

In het regeerakkoord is afgesproken dat in een aantal gemeenten geëxperimenteerd zal worden met het telen van wiet voor recreatief gebruik. De proef moet onder meer duidelijk maken of de criminaliteit afneemt door legale teelt.

Strafrechtexpert Cyrille Fijnaut zegt in de krant dat het experiment in strijd is met internationale verdragen

Door Bart Bakker

Bron ANP

Foto VD. Word dit over een paar jaar een vertrouwd beeld?


Foto: Digitaal Dagblad