Hartverscheurend verhaal: 'Verwaarloosd, vervuild en in eigen uitwerpselen'

mainImage
Hartverscheurend verhaal: 'Verwaarloosd, vervuild en in eigen uitwerpselen'

Onderstaande email/noodkreet ontving politie Leidschendam-Voorburg van een inwoonster uit de gemeente. Jarenlang woonde ze vlakbij bij een echtpaar waar ze goed mee omging. De laatste jaren werden moeilijker doordat  beide dementie kregen en aan alcohol verslaafd raakten.
Het echtpaar had verder geen familie in Nederland en hadden het geluk dat deze inwoonster nog naar hun omkeek. Dit is haar trieste verhaal:,,Hierbij wil ik het corps Leidschendam Voorburg heel hartelijk danken voor jullie hulp de afgelopen jaren bij het opvangen van mijn zeer hulpbehoevende buren. Vanaf onze eerste meldingen enkele jaren geleden over verwaarlozing en hulpvraag tot aan het absolute dieptepunt afgelopen zaterdag''.

,,Toen werden ze zwaar verwaarloosd, vervuild en mevrouw liggend in haar eigen uitwerpselen, en met een door de hulpverlening eerder de week over het hoofd geziene gebroken heup, uit hun huis gehaald. Er was al dagen geen eten, het was 30 graden en ze lag in een dikke trui''.

,,Meneer zat bij haar in door urine vervuilde kleding en de hond lag naast haar, ook tussen zijn uitwerpselen. De muizen liepen rond.  Als buurvrouw mocht ik geen hulp bieden, want dat was niet goed voor het dossier. Uiteraard heb ik hier geen gehoor aan gegeven. Jullie zijn jaren lang uitgerukt om hen te helpen. De laatste maanden intensief betrokken''.

,,Ik heb gehoord hoe jullie elke keer het zelfde verhaal vertelden. Dat jullie niets konden doen omdat ze geen hulp wilden. Dat wilden ze wel, maar niet van de personen die hulp aanboden. Ze wilden de huisarts maar die kwam niet. Die had geen tijd meer voor dit soort gevallen en stuurde ouderenzorg''.

,,Jullie konden niet doen waar jullie voor opgeleid zijn namelijk dienstbaar en waakzaam zijn. Te weinig mensen, dus enorme werkdruk. Ik denk dan ziekmeldingen en burn-out. En alleen omdat er belachelijke bezuinigingen zijn doorgevoerd.  Jullie de dupe, mijn buren de dupe.
Maar volgens de premier :Een keigaaf land. Blijf maar dromen met de spotjes over hitteplannen voor bejaarden en opleidingen voor kassamedewerkers om dementie te herkennen. Jullie hebben meer dan je best gedaan. Heel veel dan. De hond is overigens opgevangen in het dieren asiel''.


Foto: Digitaal Dagblad