Voorburgs Dagblad | Den Haag koploper politiegeweld

Den Haag koploper politiegeweld

mainImage
.

Bij de Politie Eenheid Den Haag zijn in de eerste helft van dit jaar de meeste gevallen van geweld tegen agenten geregistreerd. Rotterdam komt op de tweede plaats en Oost-Nederland op de derde. Dat blijkt uit cijfers waarover politievakbond ACP beschikt. De incidenten variëren van het bespuwen van agenten tot zware mishandeling, zo meldt RTV Rijnmond.

In Den Haag ging het om 851 gevallen, in Rotterdam om 808 en in Oost-Nederland om 792. Utrecht en Amsterdam scoren met respectievelijk 487 en 315 een stuk lager.

Vakbondsman Erwin Koenen plaatst direct kanttekeningen bij de lage cijfers uit de hoofdstad. "Dat lijkt me stug. Misschien heeft het Amsterdamse korps de gevallen van geweld niet of in elk geval anders
vastgelegd."

Over de hoge cijfers uit Oost-Nederland zegt hij: "Er zijn daar niet echt grote steden. Maar het gaat hier om de grootste eenheid van het land, die werkt in een enorm uitgestrekt gebied."

De ACP wil dat geweld tegen agenten zwaarder wordt bestraft. Volgens de bond komen daders nu nog te vaak met een taakstraf weg. De ACP noemt dat "een lachertje". 


Foto: Voorburgs Dagblad