Beveiliging media

mainImage
Beveiliging media

Burgemeester Jozias van Aartsen van Amsterdam spreekt vandaag met het Openbaar Ministerie (OM) en de politie over extra veiligheidsmaatregelen voor De Telegraaf en mogelijk ook andere media. Het gaat volgens de Haagse waarnemer zowel om zichtbare als onzichtbare maatregelen. “Kranten moeten kunnen blijven schrijven, wat ze schrijven.” Van Aartsen, die een bezoek bracht aan de krant, is “zeer geschokt” door de gebeurtenissen bij De Telegraaf. Hij noemde het een “aanslag op de vrijheid van meningsuiting, een aanslag tegen wat een krant schrijft.”

Mogelijk kon het bestelbusje tegen de pui rijden, omdat een betonblok voor de deur was weggehaald wegens werkzaamheden. Van Aartsen zei dat hij dat ook heeft begrepen. “Ik neem aan dat degenen die de aanslag hebben gepleegd dat wisten, en daardoor wisten dat ze met een Caddy er tegenaan zouden kunnen rijden.” Het bestelbusje was een Volkswagen Caddy. “Dat zou suggereren dat men precies wist wat hier gebeurde,” zei hoofdredacteur Paul Jansen. “Het klopt dat de afgelopen dagen onderhoudswerkzaamheden zijn verricht, of er ook betonblokken zijn weggeschoven dat weet ik niet precies. Ik neem aan dat dat wordt meegenomen in het politieonderzoek. We wachten de resultaten af.”

Vorige week nog werd het bedrijfspand van Pijper Media beschoten met een anti-tankwapen. Het bedrijf geeft onder meer de tijdschriften Panorama en Nieuwe Revu uit, die veel over misdaad publiceren. Van Aartsen noemde die beschieting op de lokale zender AT5 “belachelijk en ernstig.”

(foto en bron: ANP)


Foto: Digitaal Dagblad