In onze rubriek ‘Zomerse Taferelen’ belicht journalist Bart Bakker de zomer in en rond Leidschendam-Voorburg. Ditmaal ging hij op pad met voormalig minister Hilbrand Nawijn en lijsttrekker van zijn gelijknamige lijst in Zoetermeer, waar hij de op één na grootste partij heeft. 

,,Weet je nog dat ik me als jurist inspande voor de tegenstanders van het AZC op Schakenbosch?’’, is Hilbrand Nawijn zijn eerste reactie. ,,Een geslaagde actie die in de tijdsgeest op het juiste moment viel. Het AZC is er nimmer gekomen. Komt er nu een gezondheidscentrum met woningen? Een prima zaak, daar is het juist een geschikte locatie voor’’.

Een middagje met Hilbrand Nawijn is vooral oude verhalen ophalen, praten over de lokale politiek en tevens belicht hij zijn ambities voor de komende raadsverkiezingen. ,,We willen de verkiezingen in Zoetermeer gaan winnen’’, zegt hij. ,,Hiervoor zijn alle ingrediënten aanwezig. De LHN, de afkorting van mijn partij, gaat op een bruisende manier campagne voeren. We staan dicht bij de inwoners en gaan er alles voor doen om hun zorgen voor de toekomst weg te nemen. Want daar staat de LHN voor. We gaan echt tot het uiterste om dingen te bereiken’’.

Krachtige taal van Hilbrand Nawijn, die vanuit zijn ervaring een advies heeft aan de politiek in Leidschendam-Voorburg. ,,De afstand naar de mensen is in deze gemeente veel te groot’’, zegt hij. ,,Daar gaan ze het niet mee redden. Begin er eens voor te zorgen dat ze je kennen. Ik vond het ten tijden van het AZC een apart sfeertje in de raadszaal in Leidschendam-Voorburg. Er is daar in diverse opzichten nog veel te doen”.

Op een gegeven moment beland ik met de Hilbrand op het fraaie terras van Pavarotti. De wijnbar annex restaurant van Voorburger Rene Bogaart is indrukwekkend. ,,Op het Stadhuisplein in Zoetermeer is hier door Bogaart iets geweldigs neergezet’’, zegt Nawijn met respect. ,,Een paar geleden was het hier een dooie boel. Nu leeft het op alle fronten. Bijzonder knap’’.

Ook zijn ministerschap en Tweede Kamerschap komen nog even ter sprake. ,,Wat een tijd’’, lacht hij. ,,Ik denk er nog wel eens aan terug. Anno 2017 is er veel veranderd. Ze hebben wel veel moeite om een kabinet te vormen. Ik snap dan ook niet waarom je mensen uitsluit en er niet eens mee gaat praten. Dat zal bij mij nooit gebeuren. De LHN is er dan ook voor iedereen. Laat de politieke partijen dat ook in Leidschendam-Voorburg uitstralen’’.

Na een overigens prima glas wijn zegt Nawijn: ‘We hebben toch eigenlijk best een mooi leven’’, zegt hij. ,,Zonnetje, heerlijke lunch, een goede gezondheid en we zitten vol met energie. Ik kom graag in Leidschendam-Voorburg. Voor deze stad geldt hetzelfde als in Zoetermeer. Laten we er met z’n allen voor knokken om te zorgen dat de welvaart in deze steden zo blijft. Aan mij zal het niet liggen. De lokale partijen moeten overal hun stem duidelijk laten horen, midden in de gemeenschap staan en zich op alle fronten blijven inspannen. Wat mij betreft staat alles nu al in het teken van de verkiezingen in maart 2018. De lokale partijen moeten zich mobiliseren. Zij kennen de stad als de beste. Dat is inmiddels wel bewezen en dat zal in de toekomst zo blijven”.

Foto VD. Bart Bakker (links) samen met Hilbrand Nawijn op het terras van Pavarotti.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Voorburg? Gratis abonneren!