De BriBos-verwentasjes zijn een initiatief van onze nieuwe columniste Brigitte Bosman. In 2003 werd er bij haar na een hartinfarct ontdekt dat ze longkanker (klein-cellig) had. De prognose was slecht. Toch overleefde ze de ziekte en is ze momenteel in MCH Antoniushove actief voor de stichting Bribos. 

Voor mij stond de wereld stil terwijl iedereen om mij heen ging met zijn leven.  Een periode waarin ik op zoek ging naar informatie over longkanker. Juist in de eerste maanden na de diagnose wil je weten wat je mogelijkheden zijn.

Ik zocht vooral op internet. Daar is veel informatie te vinden. Alleen is het moeilijk te bepalen of die informatie klopt met de werkelijkheid en dus betrouwbaar is.

Op een gegeven moment zag ik door de bomen het bos niet meer. Ik ben me gaan inzetten als vrijwilligster in MCH Westeinde ziekenhuis Den Haag. Ik heb ook geholpen bij het opzetten van een website die duidelijke en juiste informatie over kanker geeft, namelijk Kanker.nl  Nu,  ruim 13 jaar na mijn diagnose, is het mij duidelijk wat ik gemist heb in die eerste periode. Een luisterend oor, goede informatie en contact met lotgenoten die hun ervaringen wilden delen.

Ik ging een paar tasjes met specifieke informatie over kanker uitdelen op de oncologie-afdeling en deed daarbij een aardigheidje/verwenmomentje. Dit werd zo goed ontvangen door zowel patiënten, artsen en verpleegkundigen dat al gauw een paar tasjes niet voldoende waren. Ik vroeg via Facebook of mensen monstertjes hadden voor in de tasjes.  Het initiatief is uitgemond in stichting Bribos-verwentasjes .

Toen mijn schuurtje te klein werd voor de spullen kreeg ik een hokje in het ziekenhuis . Na een tijdje werd ook dit hokje te klein. We gingen binnen het ziekenhuis kijken of er ergens iets was waar we mee verder konden . Toen kwamen we op de tiende etage in de oude bibliotheek uit en het idee van de inloop/verwenkamer was geboren. Nu moest ik alleen nog de directie en de artsen overtuigen hoe fijn dit zou zijn voor de patiënten.

Na een week van veel praten en mailen (want ook andere waren geintresseerd in de ruimte) moest ik op papier gaan zetten waarom ik vond dat ik meer recht had op de kamer dan de andere en dat mocht niet meer dan 1 a4tje zijn.

Het verbaasde me toen hoe klein ik kon schrijven om alles te gaan vertellen wat er in me hoofd zat.

Ik kreeg de kamer en naar veel onderhandelen mocht ik de kleuren en de inrichting ook zelf gaan bepalen, het moest er huiselijk zijn en warm , het moest het gevoel geven dat zodra je binnen stapte je niet meer in het ziekenhuis was. Een beetje thuis in het ziekenhuis.

De kamer werd een groot succes en met vrijwilligers organiseerden we mooie verwendagen. Toen gingen de ziekenhuizen samen en werd de naam HMC en al snel hoorden we: ‘jullie moeten verhuizen naar Leidschendam want daar komt alle oncologie’. In maart 2017 was het zo ver, we verhuisden naar Antoniushove. We kregen twee mooie ruimtes op de 9de etage een woonkamer en een verwenkamer. Inmiddels is onze naam veranderd in stichting Bribos  omdat we zoveel meer doen dan alleen tasjes uitdelen. Ik houd iedereen graag op de hoogte van onze activiteiten.

 

 

 

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Voorburg? Gratis abonneren!