Het einde van het jaar komt in zicht. De sinterklaassurprises houden de eetkamertafel bezet. We eten gedwongen met bordjes op schoot voor…. jawel de Netflix serie: Gran Hotel! Dat is bij mij thuis echt niet gebruikelijk.

De laatste 5 jaar heb ik als einde-jaars ritueel de werkboeken van de Australische Leonie Dawson ingevuld voor mijn leven en mijn bedrijf. Om je een idee te geven,  hier wat vragen van dit jaar:

  • Wat heb jij in 2017 bereikt in je leven/ bedrijf? Schrijf ook de kleinere dingen op.
    • Schrijf het allemaal op één A4, pak je agenda erbij om ook nog te weten wat er in januari allemaal gebeurde. Ieder jaar is het weer veel meer dan je in eerste instantie denkt.
  • Welke dromen zijn uitgekomen?
  • Waar zaten je zwakke momenten, wat wil je verbeteren in 2018?
  • Welke uitdagingen had het leven voor je in petto in 2017?
  • Welke prachtige lessen heb je geleerd?
  • Wat was het meest verschrikkelijke moment van 2017?
  • Wat was het mooiste moment van 2017?

Je kunt je antwoorden opschrijven of vertellen aan elkaar. Je kunt natuurlijk ook tekenen of kleuren hoe je 2017 was!

Als je een bedrijf hebt, volgen vragen over je omzet, je sociale media bereik en je marketing. Privé ook een goed moment om de financiën eens onder elkaar te zetten.

Het doel van deze oefening is om te ontdekken:

Waar sta je nu? Eind 2017

Leonie Dawson gaat er vanuit dat alles in onze levens gebeurt met een reden. Sommige jaren heb ik best zitten sputteren, want soms snapte ik echt niet waar een verschrikkelijke gebeurtenis goed voor kon zijn geweest.  Bij andere gebeurtenissen zie je zelf al gelijk wat voor goeds en moois eruit voort kan komen.

Omdat ik dit nu al een paar jaar doe, zie ik inmiddels wel beter in dat juist negatieve ervaringen er voor zorgen dat je in beweging komt, iets anders gaat proberen. Soms duurt het meer dan 2 jaar, maar dan zie je toch positieve effecten.

Iedere minuut, ieder dag en ieder jaar groeien wij, worden wij wijzer en mooier. Laten we 2017 vieren, dankbaar zijn voor wat het jaar ons gebracht heeft. Ik moedig je dan ook aan om de dingen die oud zijn en die je niet meer nodig hebt, LOS TE LATEN.

Als je het oude loslaat, ontstaat er vanzelf ruimte voor 2018: een nieuw jaar met nieuwe mogelijkheden en kansen.

Hoe doe je dat?

Adem diep in en laat op de uitademing de dingen van 2017 los die jou niet langer dienen. Doe dat net zolang totdat je ruimte voelt ontstaan van binnen. Neem er even de tijd voor. Als je een heftig jaar gehad hebt, zijn 10 diepe inademingen vaak nog maar het begin.

Nu heb je een prachtige lege ruimte gecreëerd. Het is belangrijk om die te gaan vullen met positieve dingen.

Lees mijn volgende blog over doelen stellen om die ruimte zo optimaal mogelijk te vullen en jou een schitterend 2018 te bezorgen!

Marjolein van Bodegom is psycholoog, opgeleid aan de universiteit van Nijmegen, is gespecialiseerd in hoe mensen leren, denken en hun informatie verwerken. Zij doet momenteel promotieonderzoek bij de universiteit van Maastricht en is grondlegger van de MILS leerstrategie onderzoek.

www.vanbodegom.eu 

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Voorburg? Gratis abonneren!