De jeugd kan rugbyen in Voorburg. Dat is de voornaamste conclusie naar aanleiding van de commissievergadering Maatschappelijke Activiteiten van gisteravond. De Voorburgse Rugbyclub, (VRC), heeft groen licht gekregen om te verhuizen naar de velden van de Voorburgse Cricketclub, (VCC). Het is een oplossing voor de korte termijn. Eerder was VCC een tegenstander van de komst van de VRC, die volgens een aantal leden het veld kapot zou maken. Toch gaat het bestuur accoord voor een oplossing voor de korte termijn.

,,We staan hier voor de derde keer”, sprak VRC- voorzitter Bart Bink gisteravond in.  ,,En zoals het gezegde luidt: drie maal is scheepsrecht, die vervolgens uitlegde dat de club zo’n twee jaar geleden is gestart en dat sprake is van een snel groeiend ledenaantal. ,,We hebben 141 leden en er komen er wekelijks drie bij. Maar we worden niet groter dan 325 leden. Zo behouden wij de kwaliteit van de trainingen met een gezonde bezetting van de trainers en coaches. Thans trainen we bij Catch en thuiswedstrijden bij WRCH. Er zijn geen wedstrijden meer bij WRCH per 1 januari. Passen en meten lijkt niet tot een oplossing te leiden. De samenwerking met Catch duurt tot 1 maart. Het geft een goed gevoel dat verenigingen elkaar helpen, eerst WRCH en ’t Loo en nu ook Catch”.

Bink: ,,VRC is een gezonde en snel groeiende jeugd club. Per 1 januari kunnen we geen thuiswedstrijden meer spelen en trainen bij ’t Loo en Catch hebben niet geleid tot schade aan het veld. De oplossing ligt voor onze neus. Het rapport geeft aan dat we kunnen inhuizen. Het is duurzaam omdat we voldoen aan de sportvisie van de gemeente. Als wij inhuizen kost het de gemeenschap het minste geld. VRC kan de komende 10 jaar vooruit. Wat gebeurt er als we gaan spelen op de Groene Zoom 20? De square wordt volledig ontzien. Aan de eisen van de bond wordt voldaan. Met een beoogde investering kan er cricket en rugby worden gespeeld. Extra belasting van het veld komt de kwaliteit ten goede. Er is een kruisbestuiving tussen cricket en rugby, namelijk een duo-lidmaatschap. We zijn ook in gesprek geweest met atletiekvereniging Sparta m.b.t. looptechnieken voor de rugby en weerbaarheid voor de atleten. Dit is een duurzame win-win oplossing waarbij we elkaars ruimte kunnen respecteren. Wij vinden dat de samenwerking met de wethouder constructief is en goed. VRC staat achter de wethouder. Het gaat om de kinderen, laten we het mogelijk maken. Schouders er onder. Samen komen we er”.

,,We hebben onderzoek gedaan. Alle sportparken zitten in de gemeente op zaterdag vol, op zondag is er volop ruimte. Het veld van de Voorburgse Cricketclub is daarom de enige optie”, reageerde wethouder Nadine Stemerdink, die hiermee groen licht gaf voor een verhuizing van de rugby’ers naar de cricketvelden.

VCC-voorzitter Richard de Lange: ,,We zijn in staat en bereid om de rugby op korte termijn door de winter te helpen. Dit bespaart de gemeente een dure investering. Uiteindelijk moeten we met elkaar naar een oplossing voor de lange termijn toewerken. Het gaat bij ons echter ook om de financiele bodem voor de vereniging. Een permanente inhuizing van VRC kan om diverse redenen niet. Dit gaat ten koste van de grasbodem en ons complex dat (inter)nationaal gezien een hoge status heeft”.

foto VD: De jeugd gaf gisteravond een duidelijk signaal af.