De voorzieningen in de vluchtelingenopvang in het voormalig ministerie van Sociale Zaken in het Haagse Bezuidenhout zijn inmiddels ‘goed geregeld’. Er is wifi, er is een recreatiezaal met televisie, er zijn douches bijgeplaatst en er zijn tien toiletten per verdieping die regelmatig worden schoongemaakt. Bovendien zijn er vanaf donderdag ook Nederlandse lessen.

Het is dan ook zeker verantwoord om er vluchtelingen op te vangen, zei wethouder de Haagse wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) woensdagavond tijdens een commissievergadering van de Haagse gemeenteraad.

Diverse partijen wilden daar precies van de wethouder weten wat er vorige week niet goed was gegaan. Toen weigerden sommige asielzoekers het pand binnen te gaan en bleef een groep ’s nachts op straat.

Samenloop van omstandigheden
Wijsmuller verklaarde dat er sprake was van een samenloop van omstandigheden. Zo was met het COA afgesproken dat er gemengde groep zou komen: mannen, vrouwen en gezinnen. Daarvan was geen sprake. Bovendien kwamen er ook mensen die al een verblijfsvergunning hadden en die dachten dat ze in Den Haag mochten blijven. Zij rekenden erop dat ze meer privileges zouden krijgen. Maar het ging om vluchtelingen met een verblijfsvergunning die nog niet aan een gemeente waren gekoppeld. Bovendien waren de voorzieningen toen nog niet helemaal op orde, aldus de wethouder.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Voorburg? Gratis abonneren!