Driehonderd vmbo’ers uit heel Nederland gaan in debat over verdubbelen kosten vliegtickets en vluchtelingen

Op vrijdag 16 maart vindt in Purmerend de elfde editie van het landelijke VMBO Debattoernooi plaats. Op gastlocatie Purmerends ScholenGroep komen ruim 300 vmbo-leerlingen samen om het debat aan te gaan. Ze zullen debatteren over vragen als of vliegtickets wereldwijd extra belast moeten worden en of vluchtelingen terug moeten als de oorlog voorbij is.

Uitdagende onderwerpen, maar de leerlingen zijn er helemaal klaar voor. Op scholen in heel Nederland is de afgelopen maanden keihard getraind en zijn de stellingen voorbereid, waaronder ook op het Veurs Voorburg. De leerlingen maken een goede kans om de 11e Nederlands Debatkampioen van het vmbo te worden.

 

Actuele onderwerpen
Op vrijdag 16 maart verzamelen zich scholieren van vmbo-scholen uit heel Nederland in Purmerend om in actie te komen voor de titel ‘landelijk debatkampioen’. Na maandenlang oefenen in de klas laten de leerlingen tijdens het VMBO Debattoernooi zien en horen wat ze kunnen. In debatteams van vijf leerlingen komen zij in actie. De leerlingen hebben zich verdiept in de onderstaande onderwerpen en zowel voor- als tegenargumenten voorbereid:

  • Vliegtickets moeten wereldwijd met extra belasting twee keer zo duur worden gemaakt
  • Als de oorlog voorbij is, moeten vluchtelingen terug naar hun eigen land

De scholieren weten pas kort voor elke debatronde of zij voor- of tegenstander van de stelling zijn. Ook volgt op de dag zelf een actuele improvisatiestelling, die de teams uitdaagt zich ter plekke in twintig minuten voor te bereiden.

De dag wordt gepresenteerd door dagvoorzitter Nick Schoemaker: de opening vindt om 12.45 uur plaats in de PSG-aula VMBO (ingang via: Flevostraat 247). De bekendmaking van de Landelijk Debatkampioen 2018 is om 17.00 uur.

Bron: Stichting Ned. Debatinstituut

Foto PR.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Voorburg? Gratis abonneren!