Gemeente Den Haag heeft een vergunning verleend om een windturbine te mogen plaatsen in de groene, open Vlietzone op steenworp afstand van de Zeeheldenwijk en het Oranjekwartier. Gemeente Leidschendam-Voorburg heeft sinds 2012 alle juridische mogelijkheden gebruikt om de windturbine tegen te houden. Dat is helaas niet gelukt. De Raad van State heeft in december 2015 een uitspraak gedaan. Daarmee is de vergunning definitief geworden en mocht de windturbine er komen.

Wethouder ruimtelijke ontwikkeling Saskia Bruines: “We begrijpen de teleurstelling van omwonenden dat er nu een windturbine in hun achtertuin staat. Niet voor niets heeft de gemeente Leidschendam-Voorburg drie jaar lang geprocedeerd tot aan de Raad van State om te voorkomen dat de windmolen er mocht komen. Dat is helaas niet gelukt. Alle bezwaar- en beroepsprocedures tegen de vergunningen voor de windturbine zijn de doorlopen, de hoogste bestuursrechter heeft uitspraak gedaan en daarmee zijn de vergunningen definitief geworden en mocht de eigenaar de windturbine plaatsen.”

De gemeente is voor duurzame energie maar was tegen het plaatsen van een windturbine op deze plek omdat een windturbine in deze omgeving te nadrukkelijk aanwezig is. Het bestaande landschapsbeeld wordt ongewenst verstoord. Daarbij kan een windturbine geluidhinder of slagschaduw geven en ervaren omwonenden het zicht op zo een hoog bouwwerk als hinderlijk. De afgelopen jaren heeft de gemeente Leidschendam-Voorburg de formele beroepsprocedures doorlopen en met regelmaat berichten gepubliceerd over de stand van zaken. Ook hebben meerdere media er gedurende de afgelopen drie jaar uitgebreid over geschreven. In het wijkplatform is de windturbine regelmatig onderwerp van gesprek geweest en ook de Stichting Houdt Vlietland Groen heeft bezwaar ingediend en was bij de uitspraak van de Raad van State aanwezig.

foto VD archief. Saskia Bruines.