In mijn dagelijkse praktijk sta ik altijd op de barricade. Als het gaat om mijn rol als MKB voorzitter gaat het gevecht altijd met/tegen (bijvoorbeeld) de gemeente om op te komen voor het belang van alle ondernemers/bedrijven in Leidschendam Voorburg.

Met name als het gaat om bijvoorbeeld (herziening) bestemming van een pand, inkoopbeleid (aanbesteding), flexibiliteit betrachten bij aanvragen van allerlei soorten vergunningen, toegankelijkheid gebieden (verkeer en vervoer) maar ook als de winkelstraat opengebroken moet worden voor vernieuwing van riolering.

Als het gaat om mijn rol als makelaar dan ben ik ook in gevecht voor het belang van mijn klant: de beste deal tegen de beste prijs maar ook bij conflicten tussen partijen.

Het geeft een goed gevoel om te strijden … in ‘woord’ wel te staan. Echt fysiek klappen incasseren is mij al lang niet meer overkomen.

Er wordt wel gezegd dat de kunst van het helder en transparant communiceren op mijn lijf geschreven staat.

Dát vind ik (inmiddels) ook het allerleukste. Onlangs heb ik  een aardige casus aan de hand gehad met een goed leermoment. Een collega- makelaar verkoopt een huis en biedt dit aan op bepaalde voorwaarden tegen een bepaalde vraagprijs.

Wij hebben voor deze woning een oprecht geïnteresseerde partij en zijn namens hen een onderhandeling opgestart met ontbindende voorwaarden vanwege mijn twijfel aangaande enkele (zeer) onduidelijke voorwaarden. Er was geen financieel voorbehoud van toepassing(dit is een voordeel voor de verkopende partij).

Na grondig onderzoek van ons kantoor blijkt dat de door verkoper gestelde voorwaarden niet op juridische gronden berusten.

Kadastrale grenzen waren beduidend anders (lees: minder gunstig), er was zonder vergunning verbouwd, mandelige zaken van toepassing en een onverwachte erfdienstbaarheid.

Een hoop rompslomp waar niemand op zit te wachten, het is een enorm getouwtrek geworden (nog nét geen gerechtelijke procedure) waarop ik mijn klant geadviseerd heb af te zien van de koop (vanwege onvoldoende medewerking en met name kennis van de verkopende partij).

Hieruit blijkt maar weer dat je als kopende partij niet altijd af kan gaan op de gestelde voorwaarden van een verkopende partij.

Het is essentieel om zelf alert te blijven en zaken te (blijven) controleren.

Het is niet altijd wat het lijkt.

Al die kennis is wellicht niet bij u aanwezig….Mogen wij ook voor u die strijd aangaan?

Ik stel u ons graag aan u voor…..

Benedikte Zijlstra is directeur/eigenaar van Meijs & Alink NVM Makelaardij en Consultancy en voorzitter van het MKB Leidschendam- Voorburg. 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Voorburg? Gratis abonneren!