Kennismaken met de Romeinse tijd

mainImage
Kennismaken met de Romeinse tijd

Op de Open Monumentendag op zaterdag 8 september toont de  Vereniging Pax Romana in Park Arentsburgh het burgerleven langs de Limes in het Romeinse Nederland van de 1ste eeuw na Christus. Zo kan het publiek kennismaken met o.a. de ambachten in het kampleven, zoals houtbewerken, leer bewerken en koperkloppen, maar ook met het koken van een Romeinse maaltijd.

In Huize Arentsburgh, dat voor het eerst haar deuren voor het publiek opent, geeft Bert van der Valk twee lezingen: Het landschap van West Nederland ten tijde van de Romeinen en Forum Hadriani verbonden met de buitenwereld (tijden 12.30 en 14.30 uur).De Archeologische Werkgroep Leidschendam-Voorburg geeft rondleidingen door het park en toont archeologische vondsten.

Hans van Gastel toont zijn collectie bijzondere Romeinse munten. Immers, Romeinse keizers lieten gouden, zilveren en koperen munten slaan: aureii, denarii, sestertiën en assen. Daarmee betaalden zij soldaten en inden belastingen. Door de Romeinen kregen de bewoners van Leidschendam–Voorburg, de Cananefaten, voor het eerst te maken met geld. Voorheen maakten zij producten zelf of verkregen die door ruil of als geschenk. Hans van Gastel vertelt wat men in de eerste eeuw voor dit geld kon kopen.


| Foto: Digitaal Dagblad