25 jaar stedenband met Temecula, 7 juli feest in de Herenstraat

mainImage
25 jaar stedenband met Temecula, 7 juli feest in de Herenstraat

De stedenband tussen Leidschendam-Voorburg en Temecula in Californië, USA, bestaat 25 jaar. Om deze mijlpaal te vieren zal de Herenstraat in Voorburg op zaterdag 7 juli bruisen van activiteiten. De Amerikaanse dag wordt georganiseerd door de werkgroep Stedenband Leidschendam-Voorburg-Temecula, in samenwerking met de winkeliers van het Huygenskwartier Voorburg.

Het programma van de Amerikadag bestaat vooral uit muziekoptredens, van 11.45-16.00 uur, op een podium bij de pomp nabij de Oude Kerk. Om 13.00 uur vindt de officiële opening plaats, voorafgegaan door een optocht door de Herenstraat vanaf het Westeinde. In de Herenstraat zullen ook enkele oldtimers en Amerikaanse legervoertuigen staan. Winkeliers versieren hun etalage en bieden typische Amerikaanse producten aan zoals popcorn en hamburgers.

De stedenband is in 1993 gestart door de toenmalige burgemeesters van Temecula en Voorburg, Karel Lindemans en Bas Eenhoorn. Sindsdien hebben tal van activiteiten en wederzijdse bezoeken plaatsgevonden. Arjen Wapenaar, lid van de werkgroep, wijst op de succesvolle uitwisselingen tussen de beide zustersteden. “Het hart van de stedenband vormt de uitwisseling tussen scholieren uit Leidschendam-Voorburg en Temecula. Om het jaar reisden leerlingen van het Dalton-college en het Maartenscollege naar leeftijdsgenoten in Temecula en omgekeerd. Zij logeren dan bij hun gastgezinnen. Er is de laatste jaren veel animo bij de Voorburgse scholieren om mee te mogen, dus hun motivatie is belangrijk om geselecteerd te worden.“ Ook de brandweer en de politie hebben uitwisselingsprojecten gehad om van elkaar te leren, en over en weer hebben kunstuitwisselingen plaatsgevonden.

De ervaring van de afgelopen 25 jaar heeft geleerd dat deze stedenband met haar uitwisselingen een grote invloed hebben gehad op de deelnemers. Hun blik op de wereld werd verruimd, ze kregen begrip voor andere culturen, ze deden nieuwe ideeën op en er ontstonden warme en vaak langdurige vriendschappen tussen gewone burgers uit beide gemeenten.


Foto: Digitaal Dagblad